ООН запускає процедуру скликання Генасамблеї при застосуванні вето в Радбезі

ООН запускає процедуру скликання Генасамблеї при застосуванні вето в Радбезі

Укрінформ
Через право вето, яким зловживає Росія, будь-які розслідування її військових злочинів на рівні ООН є практично неможливі. Відтак країни-члени ООН планують боротися з таким зловживанням.

Про це у фейсбуці повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця, передає Укрінформ.

Згідно з проєктом резолюції, Генеральна Асамблея буде автоматично скликатися щоразу, коли в Раді Безпеки застосовуватиметься вето. Скликатиметься вона протягом 10 денного терміну з метою проведення дебатів щодо ситуації, в якій застосоване вето, за виключенням, коли питання розглядається на Надзвичайній спеціальній сесії Генасамблеї ООН.

Читайте також: росія дискредитує всі міжнародні інституції, в яких бере участь - Зеленський

Ініціативу запустили майже чотири десятки країн, серед яких Україна та США. Схвалення нової резолюції може відбутися вже у квітні.

"Відповідно до проєкту резолюції, Радбезу буде запропоновано подати Генеральній Асамблеї спеціальний звіт про застосування вето, принаймні за 72 години до засідання Генасамблеї, яка матиме можливість у разі наявності колективної політичної волі держав-членів ООН рішення щодо цієї ситуації. Зазначений механізм почне діяти відразу після схвалення резолюції на 76-й сесії, а починаючи з 77-ї сесії до порядку денного Генасамблеї буде додано новий постійний пункт "Застосування вето", – заявив Кислиця.

Читайте також: У Польщі вимагають зупинити членство рф в міжнародних організаціях через геноцид в Україні

Як повідомлялося, Велика Британія, яка головує у квітні в Радбезі ООН, скликала 5 квітня засідання РБ для обговорення масових убивств, учинених збройними силами рф під час окупації Бучі.

Зеленський у виступі на цьому засіданні повідомив, що Україна готова надати майданчик для одного з головних офісів оновленої системи безпеки Організації Об’єднаних Націй. Він зауважив, що офіс може спеціалізуватися на превентивних заходах підтримання миру. За його словами, світ має справу з "державою, яка перетворює право вето в Раді Безпеки ООН на право смерті, яка підриває всю архітектуру глобальної безпеки, яка дозволяє злу бути безкарним".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-