«Бухарестська дев'ятка» хоче максимальної підтримки для України та санкцій для РФ

«Бухарестська дев'ятка» хоче максимальної підтримки для України та санкцій для РФ

Укрінформ
Європа повинна зупинити агресію, Україна має отримати максимальну підтримку.

Про це під час спільної пресконференції у Варшаві заявили лідери “Бухарестської дев’ятки” (B9), передає кореспондент Укрінформу.

Президент Польщі Анджей Дуда згадав нещодавню зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським у Києві (23 лютого – ред.), зазначаючи, що від нього він тоді почув, що, можливо, вони бачаться востаннє, оскільки він залишатиметься до кінця і не залишатиме свою країну.

Дуда зазначив, що саміт B9 як і саміт НАТО був “сильним у деклараціях”, які повинні призвести до серйозних наслідків - санкцій проти Росії та її лідерів. Він висловив сподівання, що наступні санкції дадуть “тверезий і блокуючий ефект”.

"Ми всі однозначно підтримуємо Україну, і всі точно знають, хто є агресором, а хто - жертвою агресії", - сказав він.

Президент Угорщини Янош Адер зазначив, що усі лідери, які взяли участь у саміті, виступили за сильніші санкції, ніж приймалися донині. Говорячи про позицію Будапешта щодо російського вторгнення в Україну Адер підкреслив, що Угорщина робила і робить усе для забезпечення суверенітету та територіальної цілісності України.

"Ми й надалі будемо частиною процесу прийняття рішень в НАТО та ЄС. Ми згодні і виконуватимемо всі прийняті рішення, як і досі", - сказав він. Він додав, що Угорщина готова надати допомогу біженцям з України, а в разі потреби – і пораненим.

Своєю чергою президент Болгарії Румен Радєв підкреслив, що солідарність і єдність є єдиною відповіддю на агресію та загрозу європейській системі безпеки.

“Агресія Росії проти України – це не тільки війна. Розв’язування повномасштабної війни в XXI столітті в Європі – це атака проти наших цінностей та принципів, тому ми повинні об’єднатися та зміцнити свої позиції”, – сказав він.

Він заявив, що Болгарія готова “відкрити свій дім для кожного громадянина України, незалежно від його походження”.

На його переконання, нинішня архітектура європейської безпеки зазнала краху. Відтак обов’язково треба провести ретельний аналіз того, чому стався цей крах, і які дії у короткостроковій, середньостроковій та довгостроковій перспективі потрібні для відновлення європейської системи безпеки.

Президент Словаччини Зузана Чапутова наголосила, що всі учасники зустрічі погодилися з необхідністю посилення східного флангу НАТО.

"Ми повинні прийняти жорсткіші санкції, включаючи SWIFT. Росія також атакує нашу власну безпеку. Єдиною відповіддю має бути наше колективне стримування. Послання російським лідерам зрозуміле: покиньте Україну", - сказала вона.

Президент Естонії Алар Каріс підкреслив, що Росії не може зійти з рук агресія проти України.

“Ми повинні зупинити Путіна. Ми повинні показати єдність країн Центральної Європи, яка зараз зосереджена на тому, що відбувається у нашому сусідстві, у братській Україні”, - констатував Каріс.

За підсумками віртуального саміту НАТО генсек Альянсу Єнс Столтенберг заявив, що організація продовжуватиме підтримку України, військовослужбовці якої ведуть бойові дії проти російських окупаційних сил, завдаючи противнику суттєвих втрат.

Як повідомлялося, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив війну Україні та розпочав масштабне вторгнення. По низці українських міст були завдані ракетні удари, атаковані військові об'єкти Збройних сил України.

В Україні запроваджено воєнний стан. Президент Володимир Зеленський оголосив загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-