У Берліні продовжують ухилятися від надання Україні зброї

У Берліні продовжують ухилятися від надання Україні зброї

Укрінформ
Німеччина засудила визнання Росією незаконних утворень на захоплених територіях Донецької та Луганської областей, навіть запровадила додаткові до загальноєвропейських санкції, але продовжує виступати проти поставок зброї Україні для захисту від агресора.

Цю позицію ненадання Україні озброєння висловили у вівторок двоє депутатів Бундестагу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Зокрема, голова парламентської групи дружби з Україною, депутат від «Зелених» Омід Нуріпур заявив, що «це не те, що є нині центральним завданням на порядку денному, зараз не має підстав змінювати позицію федерального уряду». При цьому він визнав, що ескалація з боку РФ загрожує мирному порядку в Європі. Нуріпур назвав правильним запровадження жорстких санкцій, зокрема щодо газогону «Північний потік-2», а також порушення питання про ненадійність Росії як постачальника газу загалом.

«Росія має усвідомлювати, що подальші агресивні кроки потягнуть за собою подальші санкції», - заявив депутат, додавши, що ніхто не хоче, щоб ці заходи зашкодили росіянам.

Про те, що метою санкцій є не пересічні росіяни, а олігархи, заявив голова Комітету із закордонних справ Бунестагу Міхаель Рот. «Ми повинні висушити систему Путіна, це всі ці люди, які нажили мільйони та могутність завдяки Путіну, олігархи, які посилають своїх дітей у європейські школи, які скуповуються в ЄС, які накупили квартир у Берліні та Лондоні, які зберігають за кордоном свої мільйони та мільярди. Ми маємо покласти кінець цій системі», - заявив соціал-демократ.

Відповідаючи на запитання, чи не настав час змінити позицію Берліна щодо відмови в наданні Києву зброї, він визнав, що «ситуація змінилася радикально» і він цілком розуміє потребу України в засобах для захисту. Водночас Рот виключив зміну політики стосовно ненадання летальної зброї, але зауважив, що Німеччина з партнерами в ЄС і НАТО могла би зробити більше і варто було би ухвалити «пакет, який також враховує потребу України в захисті». Німеччина, заявив політик, також повинна робити більше з точки зору стабілізації України соціально, економічно та політично.

«Якщо холодна війна переросте в гарячу, будуть потрібні подальші заходи, і Україна має відчувати, що НАТО, ЄС стоїть згуртовано на її боці», - заявив Рот.

Читайте також: Країни ЄС одноголосно погодили пакет санкцій проти Росії

Як повідомлялося, Україна роками зверталась до Берліна з проханням надати їй оборонні озброєння. В міністерства оборони та закордонних справ були передані списки. Втім, єдине, що Німеччина до цього часу погодилася надати, були 5 тисяч шоломів. Відмовляючи Україні, ФРН посилається на рестрективну політику в галузі експорту озброєнь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-