Країни ЄС одноголосно погодили пакет санкцій проти Росії

Країни ЄС одноголосно погодили пакет санкцій проти Росії

Укрінформ
Країни-члени ЄС погодили пакет санкцій, який буде дуже болючим для російської економіки.

Про це у Парижі за підсумками неформальної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей пакет санкцій, що був ухвалений одноголосно країнами-членами, завдасть шкоди Росії і буде дуже болючим. Ми робимо це у тісній координації з нашими партнерами - США, Великою Британією і Канадою. 351 член російської Державної думи, які голосували за це порушення міжнародного права та територіальної цілісності, суверенітету України, будуть включені до санкційного списку. Ми погодилися вжити санкції проти 27 осіб та закладів, що відігравали свою роль у підриві або загрозах територіальній цілісності України, її суверенітету та незалежності»

За словами Борреля, санкції охоплюють російські установи та причетних осіб у трьох сферах.

Перша – це офіційні особи, причетні до ухвалення рішень, які загрожували Україні, а також установи, що матеріально підтримували таку діяльність або отримували від цього вигоду, зокрема в оборонному секторі, брали участь у вторгненні в Україну або у діях з її дестабілізації, а також ті, хто вели проти України дезінформаційну війну. Санкції поширюватимуться також на банки, які підтримували таку діяльність, фінансували російські операції на окупованих територіях

Окремий напрямок санкцій – обмежувальні заходи економічного характеру проти ОРДЛО у їх відносинах з Європейським Союзом – їм заборонена будь-яка економічна діяльність, як це було зроблено із підприємствами та установами в анексованому Криму.

Санкціям піддаються російські державні установи, яким обмежено доступ до європейського ринку капіталів, фінансового ринку та ринку послуг.

«Цей пакет був доповнений одним рішенням, яке належить не Європейському Союзу, а Німеччині. Я хочу подякувати Німеччині за те, що вона зробила наше об’єднане послання сьогодні таким потужним, оголосивши, що вони зупиняють кваліфікацію трубопроводу «Північний потік – 2». Це той запит, який надходив багато разів від багатьох країн-членів, а також від США», - зауважив Боррель.

Читайте також: РФ перейшла від прихованих операцій до спроб військової ескалації проти України - Столтенберг

Він повідомив, що в рамках підготовки цього пакету санкцій спілкувався з партнерами, в тому числі, з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

«Я запевнив його у нашій підтримці та солідарності у ці важки часи та привітав стриманість України. Я підкреслив, що ця стриманість буде потрібною більш ніж будь-коли впродовж наступних днів. Тому що ... ця історія ще не завершилася», - сказав Боррель.

Він наголосив, що наразі Європа переживає особливо небезпечний момент. «Це є очевидною ескалацією російської агресії проти України. Подібні дії ми вже бачили в 2014 та у 2008 році, ми знаємо з історії, якими можуть бути наступні кроки. Сьогодні європейці відреагували на цю ситуацію та дали швидку відповідь через 24 години напруженої роботи. Ми продемонстрували нашу рішучість та досягли згоди між 27 країнами одноголосно ввести пакет санкцій, які були представлені Раді ЄС після довгих годин переговорів між країнами-членами та інституціями Європейського Союзу», - сказав Боррель.

Він зауважив, що готовий внести пропозиції щодо подальшого розширення пакету санкцій проти Росії, якщо її агресія проти України набуде подальшого розвитку.

Разом з цим він наголосив, що ЄС буде проводити активну дипломатичну роботу та підтримувати зусилля ООН і ОБСЄ, щоб повернути Росію за стіл переговорів та уникнути великого конфлікту в самому серці Європи.

Читайте також: Вчорашні санкції США були лише першим кроком – Квін

Як повідомлялося, 21 лютого президент Росії підписав укази про визнання двох самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Угоди між цими квазіреспубліками і Росією передбачають надання їм військової допомоги. Росія, таким чином, відкрито визнала свою військову присутність на території ОРДЛО.

Лідери країн ЄС, США, Канади та більшості демократичних країн світу засудили такі дії Кремля, які є прямим порушенням міжнародного права та власних міжнародних зобов’язань Російської Федерації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-