Ердоган - про визнання так званих «Л/ДНР»: Рішення Росії неприйнятне

Ердоган - про визнання так званих «Л/ДНР»: Рішення Росії неприйнятне

Укрінформ
Дії Росії з визнання маріонеткових утворень «Л/ДНР» є порушенням політичної єдності, суверенітету та територіальної цілісності України та суперечать Мінським домовленостям.

Туреччина прагне до деескалації та уникнення дестабілізації ситуації в Чорному морі, готова взяти участь у зустрічі РБ ООН, яка була ініційована Україною. Про це президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив Haber7 у ході свого візиту до країн Африки, повідомляє Укрінформ.

«Ми чітко виклали наші меседжі щодо вирішення кризи. У заяві нашого МЗС щодо останніх подій було зазначено, що рішення Росії визнати так звані Донецьку та Луганську «республіки» суперечить Мінським домовленостям. Наголошено, що це рішення є явним порушенням політичної єдності, суверенітету та територіальної цілісності України. Вважаємо таке рішення Росії неприйнятним. Ми знову звертаємося до сторін із закликом слідувати здоровому глузду та поважати міжнародне право», - сказав Ердоган.

Читайте також: Туреччина засудила дії Росії та закликала поважати міжнародне право

Президент Туреччини наголосив на прагненні Туреччини знизити напруженість та уникнути дестабілізації в Чорному морі.

«Оскільки ми є Чорноморською країною, бачимо за необхідне створити багато попереджувальних пакетів заходів. Ми вже вживали заходів і вживаємо, працюємо і продовжимо працювати в цьому напрямку. Ми не можемо ігнорувати обов'язки як Чорноморської країни. З цим розумінням ми рухаємося далі», - сказав президент Туреччини.

За його словами, Туреччина візьме участь у саміті за участі членів Ради Безпеки ООН, а також Туреччини та Німеччини, як це було ініційовано Україною раніше.

«Якщо така пропозиція буде реалізована, ми, звичайно, будемо там присутні. Я вже заявляв про це раніше. На мою думку, так і має бути. Ця пропозиція пана Зеленського є позитивним підходом. Якщо і члени Ради Безпеки ООН, і інші країни погодяться з цим позитивним підходом, то ми візьмемо участь в цій зустрічі», - сказав Ердоган.

Читайте також: Туреччина не полишає спроб організувати зустріч Зеленського й Путіна

Як повідомляв Укрінформ, президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган неодноразово заявляв, що Туреччина готова докладати зусиль для зниження напруженості в регіоні, зокрема прийняти у себе саміт на рівні лідерів або переговори на технічному рівні. Під час візиту до Києва 3 лютого Ердоган висловив готовність прийняти у себе саміт на рівні лідерів або перемовини на технічному рівні.

В інтерв’ю Укрінформу Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що Туреччина "ідеально підходить" на роль посередника для деескалації ситуації, але для цього потрібна політична воля з боку Росії, якої "поки що не видно".

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-