Акція у Варшаві: росіянин заявив про намір ініціювати вихід Калінінграда зі складу РФ

Акція у Варшаві: росіянин заявив про намір ініціювати вихід Калінінграда зі складу РФ

Фото, відео
Укрінформ
Уродженець Калінінградської області Росії, координатор Балтійської республіканської партії Вадим Петров під час недільної акції протесту під посольством Росії у Варшаві порвав Конституцію РФ на знак протесту проти політики Путіна.

Він також передав посольству РФ у Варшаві ультиматум, в якому підкреслив, що у випадку відмови Кремля піти на деескалацію ситуації навколо кордонів України його партія ініціюватиме проведення референдуму щодо виходу Калінінградської області зі складу Росії, передає Укрінформ.

“Путін вніс поправки до конституції (Росії), щоб правити вічно. Але після 2024 року він буде нелегітимним президентом”,- заявив Петров, порвавши при цьому конституцію РФ.

Він також передав у посольство Росії ультиматум від Балтійської республіканської партії. У ньому наголошується, що стягування російських військ до кордонів України, підпорядкування Білорусі Москві та погрози розпочати воєнні дії можуть призвести до повномасштабної війни в Європі.

У документі підкреслюється, що жителі Калінінградської області виступають проти мілітаризації регіону, не хочуть псувати добросусідські відносини з Польщею та Литвою. Наголошується, що в результаті конфлікту регіон може опинитися в ізоляції, не вистачатиме продуктів харчування.

З метою деескалації ситуації в документі пропонується відвести російські війська від кордонів України, припинити окупацію сходу України та Криму, вивести військовий контингент з Білорусі та припинити підтримку нелегітимного Лукашенка, а також на 50% демілітаризувати Калінінградську область.

Читайте також: У Москві правозахисники вийшли на пікети проти вторгнення в Україну, є затримані

У випадку, якщо вимоги не будуть виконані упродовж наступних двох місяців, Балтійська республіканська партія ініціюватиме електронний референдум про вихід Калінінградської області зі складу Росії.

“Хочемо навести паралелі з організацією Кремлем референдуму в українській Автономній Республіці Крим. Громадянам Росії було повідомлено, що це “волевиявлення жителів півострова”. Тому референдум щодо виходу Калінінградської області зі складу Росії також може бути волевиявленням жителів нашого регіону”,- наголошується у зверненні.

Як підкреслюється, керуючись волею жителів регіону Балтійська республіканська партія звертатиметься за допомогою до всіх країн цивілізованого світу з проханням про підтримку.

Читайте також: Російський генерал виступив проти війни з Україною

У документі зазначається, що партія більше року проводила інтернет-опитування жителів Калінінградської області. За його результатами, більшість опитаних бачать майбутнє регіону разом з Європою.

Петров залишив ультиматум у поштовій скриньці посольства РФ у Польщі.

Як відомо, Балтійська республіканська партія функціонувала в Калінінградській області понад 10 років і була заборонена в Росії у 2003 році. Вона мала своїх представників у місцевих органах влади. Як оцінюється, багато жителів регіону поділяють погляди партії, спрямовані на широку автономію у складі Росії, або ж можливе від’єднання від РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-