ООН: Забруднення довкілля вбило більше людей, ніж COVID-19

ООН: Забруднення довкілля вбило більше людей, ніж COVID-19

Укрінформ
Щонайменше 9 мільйонів дочасних смертей у світі спричинені забрудненням довкілля, що вдвічі перевищує кількість померлих за перші 18 місяців пандемії COVID-19.

Як передає Укрінформ з посиланням на The Hill, про це у звіті написав спеціальний доповідач ООН Девід Бойд.

Згідно зі звітом, кількість смертей у всьому світі від хвороб, пов'язаних із забрудненням довкілля, більше ніж у 15 разів перевищує кількість смертей від насильства.

Єдиним найбільшим екологічним фактором передчасної смерті є забруднення повітря, яке, за оцінками доповідача, щороку забирає близько 7 мільйонів життів.

Смертність, пов'язана з забрудненням довкілля, в переважній більшості випадків припадає на країни з низьким та середнім рівнем доходу, на частку яких припадає понад 90 відсотків таких смертей.

Працівники заводів і подібних місць також наражаються на особливий ризик: понад 750 000 людей щорічно помирають від впливу таких речовин, як вихлопні гази та азбест. Вплив свинцю, як і раніше, пов'язаний з приблизно 1 мільйоном смертей на рік, тоді як додаткові небезпеки виникають у зв'язку з пер- та поліфторалькільними речовинами (ПФАС), так званими «вічними хімічними речовинами».

Читайте також: Медичні відходи, пов'язані з COVID-19, загрожують здоров’ю та довкіллю - ВООЗ

Однак наслідки результатів забруднення виходять за межі впливу на здоров'я окремих людей. Вони також взаємопов'язані з іншими екологічними кризами, такими як зміна клімату і втрата біорізноманіття.

«Хімічна промисловість посилює кліматичну катастрофу, споживаючи понад 10 відсотків викопного палива, що виробляється у світі, і щорічно виділяє приблизно 3,3 мільярда тонн парникових газів. Глобальне потепління сприяє викиду та повторній мобілізації небезпечних забруднювачів унаслідок танення льодовиків і танення вічної мерзлоти», - йдеться у звіті.

Читайте також: В Україні торік нарахували понад 4 мільярди збитків довкіллю

Забруднення і токсичні речовини також є одним із п'яти основних факторів катастрофічного скорочення біорізноманіття з особливо негативним впливом на запилювачів, комах, прісноводні та морські екосистеми (у тому числі коралові рифи) та популяції птахів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-