США та ЄС завершують розробку великого пакета санкцій проти РФ, однак поки без SWIFT

США та ЄС завершують розробку великого пакета санкцій проти РФ, однак поки без SWIFT

Укрінформ
Американські та європейські посадовці завершують роботу над великим пакетом санкцій на випадок вторгнення Росії в Україну, спрямований проти великих російських банків, який, однак, не передбачає відключення Росії від фінансової системи SWIFT.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

За даними джерел агентства, санкції також охоплюють обмеження експорту в Росію компонентів для виробництва продукції в галузі технологій та оборони, а також заходи, спрямовані проти конкретних російських олігархів.

Серед російських банків, проти яких будуть запроваджені санкції, - ВТБ і «Сбербанк».

Читайте також: Білий дім офіційно попередив Росію про суворі наслідки в разі подальшої агресії

Зазначається, що вони вже підпадають під секторальні санкції, введені Міністерством фінансів США після анексії Автономної Республіки Крим, які обмежують їхні можливості щодо залучення капіталу в США, але широкі санкції матимуть для них набагато вагоміші наслідки.

Відключення Росії від системи фінансових транзакцій SWIFT не розглядається через спротив європейських країн, які висловили занепокоєння тим, що мільярди доларів непогашених кредитів, наданих Росії фінансовими установами Європи, не будуть погашені.

Читайте також: МВФ підтримає країни, які постраждають у разі відключення Росії від SWIFT

За даними джерел, санкції проти великих російських банків у будь-якому разі матимуть значний вплив на російський фінансовий сектор і економіку.

Американські посадовці заявили, що під час зустрічей зі їхніми колегами з Німеччини, Франції та Великобританії на цьому тижні було досягнуто значного прогресу щодо пакета санкцій.

«Багато питань були вирішені, - сказав один з американських посадовців, знайомий з ходом переговорів. - Я б не сказав, що все узгоджено на сто відсотків, але більшість проблем, порушених, зокрема, Німеччиною, були розв’язані».

Читайте також: Британія без вагань посилить санкції проти Росії – Джонсон

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок заявив, що солідарний зі Сполученими Штатами стосовно санкцій проти Росії, проте не згадав газопровід «Північний потік-2», який США пообіцяли перекрити в разі вторгнення.

Вашингтон попередив у п'ятницю, що Росія розміщає додаткові війська поблизу України, і вторгнення може відбутися у будь-який момент, можливо, до закінчення зимових Олімпійських Ігор цього місяця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-