Білий дім офіційно попередив Росію про суворі наслідки в разі подальшої агресії

Білий дім офіційно попередив Росію про суворі наслідки в разі подальшої агресії

Укрінформ
США продовжують спостерігати ескалацію з боку Росії й підтягування додаткових сил до українського кордону та попереджають Кремль, що його подальша агресія матиме серйозні наслідки для економічної та військової потужності РФ.

З такою заявою виступив у п’ятницю на брифінгу в Білому домі радник президента США з питань нацбезпеки Джейк Салліван, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми продовжуємо бачити ознаки ескалації з боку Росії, включно з перекиданням нових сил до українського кордону. Як ми говорили раніше, зараз існує вікно, коли вторгнення може розпочатися в будь-який час, якщо Володимир Путін вирішить віддати такий наказ»,- підкреслив радник Байдена.

Читайте також: Дуда: Захід не погодиться на «божевільні» вимоги Путіна і підтримуватиме Україну

Він зазначив, що не вдаватиметься в деталі розвідувальної інформації.

«Але я хочу бути чітким: це може статися в час проведення Олімпіади – попри спекуляції, що це (вторгнення – ред.) може відбутися лише після Олімпійських ігор», - зауважив Салліван.

У цьому контексті представник адміністрації наголосив, що США готові проводити результативну дипломатію, щоб відповісти на занепокоєння у сфері безпеки як Америки, так і Росії. За його словами, США «у тісній взаємодії із союзниками й партнерами» дали чітко зрозуміти це Росії.

«Ми також готові відповісти рішуче поруч з тими ж союзниками та партнерами, якщо Росія вирішить вдатися до військових дій», - наголосив Салліван.

Читайте також: Персональні санкції проти Путіна вплинули б на нього вже зараз – американський експерт

Він уточнив, що така відповідь включатиме суворі економічні санкції не тільки США, але і Європейського Союзу, Великої Британії, Канади та інших держав. Крім того, це передбачатиме посилення позицій НАТО та американських сил на східному фланзі НАТО, а також продовження підтримки України.

У цьому контексті Салліван повідомив, що президент Байден у п’ятницю провів конференцію по захищеному відеозв’язку з ключовими союзниками та партнерами, щоб скоординувати підхід до цієї кризи. Радник президента США уточнив, що спілкування відбулося з лідерами Великої Британії, Франції, Німеччини, Італії, Канади, Польщі й Румунії, а також з генеральним секретарем НАТО та керівництвом Європейського Союзу і було досягнуто «особливого рівня єдності».

«Якщо Росія продовжить (свій курс – ред.), її довготривала потужність та вплив зазнають послаблення, а не посилення через це вторгнення. Вона постане перед більш рішучою трансатлантичною спільнотою, їй доведеться піти на більші поступки Китаю, вона відчує величезний тиск на свою економіку та експортний контроль, що підірве її оборонно-промислову базу», - перелічив представник Білого дому.

Читайте також: У Білому домі обурені висловом Путіна «терпи, моя красавица» щодо України

Крім того, за його словами, Росія відчує хвилю осуду всього світу.

Якщо ж Росія дійсно шукає дипломатичного рішення, продовжив Салліван, «вона повинна не тільки говорити про це, вона повинна просуватися до цього дипломатичного розв’язання». Він підкреслив, що Захід це вже зробив і поклав конкретні пропозиції на стіл для Росії.

«Незалежно від того, що станеться далі, Захід зараз відчуває більшу єдність», - наголосив Салліван.

Читайте також: Мюнхен-2007: 15 років тому Путін почав світовий біполярний розлад

Він зазначив, що президент Байден залишатиметься у тісній координації із союзниками й партнерами для координації як дипломатичних можливостей врегулювання, так і потужної економічної відповіді Росії в разі такої необхідності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-