Росія перенесла ядерні навчання, НАТО зберігає пильність – Столтенберг

Росія перенесла ядерні навчання, НАТО зберігає пильність – Столтенберг

Укрінформ
В умовах, коли Росія продовжує масоване військове нарощування вздовж кордонів України, проводить військові навчання поблизу кордонів НАТО та перенесла на цей місяць щорічні тренування ядерних сил, союзники по Альянсу мають зберігати пильність та готовність до відповіді на можливі агресивні дії.

Про це в понеділок під час пресконференції у Брюсселі за підсумками зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія перенесла термін проведення своїх щорічних навчань ядерних сил на цей місяць. Ми бачили, що Росія використовує військові навчання як прикриття для подальших агресивних дій. Тож НАТО має залишатися пильним та готовим», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Росія сама наблизила НАТО до своїх кордонів – Столтенберг

Він зауважив, що сьогоднішня зустріч з президентом Польщі відбулася у критичний час. Росія продовжує концентрацію військ навколо України та вже розгорнула більш ніж стотисячне угруповання, оснащене відповідними спроможностями, включаючи медичні підрозділи, системи управління та тилового забезпечення. Ще 30 000 російських військових будуть розгорнуті в Білорусі, що разом є найбільшим військовим нарощуванням з часів «холодної війни».

Генеральний секретар НАТО наголосив, що таке розгортання російських військ є невиправданим, непрозорим та відбувається дуже близько до кордонів НАТО. Він привітав рішення Сполучених Штатів надіслати більше військовослужбовців у Польщу, Німеччину та у Румунію, що є свідченням відданості зобов’язанням в рамках Альянсу. Посилення сил НАТО на східному фланзі, за його словами, є суто оборонним та пропорційним, воно надсилає чітке послання: НАТО зробить усе необхідне, щоб захистити та оборонити союзників.

Читайте також: Дуда пропонує провести зустріч НАТО-Україна на вищому рівні

Водночас Столтенберг підтвердив прагнення Альянсу шукати політичне рішення для поточної безпекової кризи та повторив запрошення до проведення наступного засідання Ради НАТО-Росія.

«Ми готові вислухати їхні (Росії) занепокоєння, обговорити відносини НАТО-Росія, заходи зменшення ризиків та підвищення прозорості, роззброєння та нерозповсюдження, всіх інших питань, що впливають на нашу безпеку. Але НАТО не піде на компроміси щодо ключових принципів - нашої здатності захистити та оборонити всіх союзників, а також права кожної держави обирати власний шлях», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Британія перекине 350 військових до Польщі для посилення східного флангу НАТО

Він поінформував, що обговорив з президентом Польщі спільну заяву Росії й Китаю, в якій ці країни закликали НАТО не приймати нових членів.

«Це є спробою відмовити суверенним країнам у праві робити власний вибір, у праві, що закріплено у міжнародних документах. НАТО поважає рішення кожної країни приєднуватися до Альянсу, або ні. Наша політика відкритих дверей була історичним успіхом, що сприяв поширенню свободи й демократії в Європі. Ми маємо поважати суверенні рішення, а не повертатися до ери сфер впливу, де великі сили могли диктувати іншим, що їм робити, а що ні», - наголосив керівник НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, союзники по НАТО послідовно закликають Росію припинити військове нарощування навколо України та провести деескалацію напруги, до вирішення всіх питань безпеки шляхом діалогу та переговорів.

Читайте також: НАТО продовжує закликати Росію до деескалації – Столтенберг

НАТО і США передали Росії письмову відповідь на проєкти договорів про «гарантії безпеки», що були надані їм російською стороною у грудні минулого року, та відкинули ультимативні вимоги Кремля відмовитися від політики «відкритих дверей» НАТО та згорнути військову присутність Альянсу в країнах, що межують із Росією.

Президент Росії звинуватив США і НАТО в «ігноруванні» російських безпекових пропозицій. Військова напруга навколо кордонів України, що була спровокована Росією, триває.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-