Дуда пропонує провести зустріч НАТО-Україна на вищому рівні

Дуда пропонує провести зустріч НАТО-Україна на вищому рівні

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда запропонував провести під час найближчого саміту Північноатлантичного альянсу зустрічі на найвищому рівні НАТО-Україна та НАТО-Грузія для підтримки союзників у Києві та Тбілісі.

Про це під час спільної пресконференції у понеділок в Брюсселі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

“Щодо найближчого саміту НАТО, я запропонував генеральному секретареві провести зустрічі у форматі НАТО-Україна і НАТО-Грузія”, - сказав Дуда.

Читайте також: У Дуди сказали, про що говоритимуть наступного тижня на саміті Веймарського трикутника у ФРН

Він додав, що лідерів України та Грузії потрібно запросити на саміт НАТО, аби показати солідарність із цими країнами.

“Вони завжди були лояльними союзниками, і ми їх не залишаємо наодинці”, - зауважив Дуда.

За його словами, він нещодавно обговорював це питання з президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі під час відвідання Тбілісі на шляху прямування на відкриття Зимових Олімпійських ігор у Пекіні.

Польський лідер також зазначив, що нині необхідним є посилення східного флангу НАТО, адже Росія нарощує військову присутність поблизу кордонів країн Альянсу, зокрема в Білорусі.

Читайте також: Макрон обговорив із Дудою проведення тристоронньої зустрічі щодо України

“Ця військова присутність змінює архітектуру безпеки у нашій частині Європи. У ситуації, якщо російські підрозділи після завершення навчань не повернуться до своїх гарнізонів, а залишаться в Білорусі, то можна буде сказати: у Росії з’явиться новий військовий округ, а кордон між Росією і НАТО подовжиться на чергові 1,2 тис. км. – кордон між Білоруссю і країнами НАТО”, - підкреслив президент РП.

На його переконання, НАТО не може відступати під тиском Москви, оскільки є оборонним альянсом і ніколи не демонструвало жодних агресивних дій. Дуда вважає, що необхідно посилити східний фланг НАТО на всій протяжності з півночі на південь.

Відповідаючи на питання про введення можливих санкцій проти Росії, очільник Польщі поінформував, що обговорював сьогодні це питання з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн. Він зауважив, що Єврокомісія зараз виконує дуже кропітку працю в цьому напрямку.

Читайте також: Дуда не бачить прямої військової загрози для Польщі

“Я передбачаю, що введення цих санкцій, якщо буде така необхідність, дійсно буде рішучим кроком, і це дорого коштуватиме Росії”, - резюмував польський лідер.

Фото: bbn.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-