Росія створила для Європи найбільші виклики з часів «холодної війни» - представник ЄС

Росія створила для Європи найбільші виклики з часів «холодної війни» - представник ЄС

Укрінформ
У зв’язку з агресивними діями Росії навколо України та російськими спробами переглянути ключові принципи європейської безпеки ЄС постає перед найбільшими викликами у цій сфері з часів завершення «холодної війни».

Про це у п’ятницю перед засіданням Ради міністрів із закордонних справ, що має відбутися наступного понеділка у Брюсселі, заявив високопоставлений представник ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми не знаємо на цьому етапі, що росіяни мають намір робити. Але те, з чим ми маємо справу зараз, – це найбільш важливо у плані безпеки у Європі з часів завершення холодної війни. Тож, очевидно, що реагування від Європейського Союзу буде на рівні цього виклику», - наголосив представник ЄС.

Читайте також: Представник Євросоюзу прокоментував ідею визнати в Росії «незалежність Л/ДНР»

Він нагадав, що вчора під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в Давосі президент Єврокомісії наголосила, що подальша агресія Росії проти України матиме «масивні» наслідки.

Водночас, за словами представника ЄС, європейські міністри в понеділок не будуть обговорювати конкретні санкції. В середині, серед країн ЄС, існує принципове погодження, що відповідь на агресію Росії буде жорсткою. Наразі ЄС зважає на різні варіанти такого реагування, у залежності від подальших дій Росії.

Він зауважив, що у вимірі європейської безпеки в понеділок міністри закордонних справ країн-членів розглянуть дві головні проблеми. Перша пов’язана із концентрацією російських військ навколо України, друга – із реагуванням на запропоновані Росією проєкти договорів з США і НАТО щодо «гарантій безпеки», які прямо стосуються безпеки на європейському континенті.

Читайте також: Поведінка РФ свідчить про те, що вона продовжує говорити іншою мовою - Бербок

«У першому питанні закликали до деескалації. Очевидно, що така величезна кількість військ вздовж кордонів підвищує ризик прорахунків та інцидентів, тож деескалація є дуже важливою. У другому – ми маємо російські пропозиції, що кидають виклик порядку з безпеки, що склався в Європі після завершення холодної війни. Ми маємо підтримувати діалог з Росією, як би важко це не було, та продовжувати тісний контакт з нашими союзниками в НАТО і США. Ми також надаємо дуже велику роль ОБСЄ для майбутнього обговорення цих питань», - сказав представник ЄС.

Він зауважив, що у зустрічі європейських міністрів візьме участь державний секретар США Ентоні Блінкен, який приєднається до спільної роботи в рамках Ради ЄС в дистанційному режимі.

«Це буде добра нагода обмінятися поглядами з нашими американськими друзями й союзниками», - додав представник ЄС.

Читайте також: Євросоюз, НАТО, Штати й ОБСЄ скоординували позиції щодо російської агресії

Як повідомлялося, 20 січня під час віртуального виступу в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що ЄС прагне діалогу з Росією та зниження поточної напруги, але будь-які подальші агресивні дії РФ проти України матимуть високу ціну та масивні економічні наслідки. При цьому вона наголосила, що проблеми для європейської безпеки виходять не від Росії як такої і не від її народу, а від «небезпечної поведінки» Кремля.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-