Газпром знову погрожує Молдові відключенням газу

Газпром знову погрожує Молдові відключенням газу

Укрінформ
Російська компанія "Газпром" офіційно попередила Молдову про припинення постачання газу до країни 20 січня, якщо "Молдовагаз" не сплатить за поточні поставки.

Про це повідомила 19 січня прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця на пресконференції, передає Укрінформ із посиланням на NewsMaker.

"Газпром" учора направив офіційного листа до "Молдовагазу", в якому повідомив про намір призупинити постачання природного газу до Молдови у разі несплати за поточні постави газу до 20 січня. Іншими словами, у нас є офіційний лист, у якому повідомляється, що існує реальний ризик призупинення постачання природного газу», - оголосила Гаврилиця.

Читайте також: Питання наслідків для Nord Stream 2 має бути пріоритетним на перемовинах із Кремлем – Вітренко

Вона додала, що "Газпром" погрожує залишити споживачів без газу замість того, щоб вжити заходів, які допоможуть "Молдовагазу" виконати контрактні зобов'язання перед споживачами та постачальниками.

Гаврилиця нагадала, що у попередні роки "Газпром" дозволяв "Молдовагазу" оплачувати поточні поставки газу в холодний період року з відстроченням на декілька місяців.

Уряд вважає, що є реальна загроза енергетичній безпеці країни. Тому сьогодні відбудеться засідання комісії з питань надзвичайних ситуацій. Як зазначила Гаврилиця, на її думку, у країні необхідно запровадити надзвичайний стан в енергетичному секторі. Якщо таке рішення ухвалить комісія з питань НС, завтра Гаврилиця звернеться до парламенту для його схвалення.

Читайте також: Міжнародне енергоагентство звинуватило Росію у загостренні газової кризи в Європі

Як повідомляв Укрінформ, Молдова 22 жовтня 2021 року оголосила надзвичайний стан після того, як наприкінці попереднього місяця закінчився термін дії її газового контракту з російським "Газпромом", найбільшим постачальником природного газу до Європи, і обидві сторони не змогли узгодити деталі нової довгострокової угоди.

У "Газпромі" заявили, що зупинять постачання газу до Молдови, якщо країна не продовжить контракт з 1 грудня і не виплатить борг у розмірі 709 млн дол. Уряд Молдови не визнає цього "історичного" боргу перед "Газпромом" і РФ.

28 жовтня глава уряду Молдови Наталія Гаврилиця заявила про прогрес у переговорах із російським "Газпромом" щодо нової угоди про постачання газу.

Читайте також: Росія з початку року скоротила транзит газу через Україну

Пізніше уряд Молдови та "Газпром" заявили, що домовилися продовжити контракт на постачання російського газу з 1 листопада на п'ятирічний термін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-