Міжнародне енергоагентство звинуватило Росію у загостренні газової кризи в Європі

Міжнародне енергоагентство звинуватило Росію у загостренні газової кризи в Європі

Укрінформ
Виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Біроль звинуватив Росію в енергетичній кризі, яка завдає збитків економіці Європи.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Bloomberg

Росія може збільшити поставки газу щонайменше на третину від нинішнього рівня, але вона тримає спотові продажі обмеженими, незважаючи на високі ціни, заявив Біроль у коментарі журналістам.

Це еквівалентно 3 мільярдам кубометрів на місяць, або новій партії скрапленого газу, що прибуває щодня.

Європа бореться з енергетичною кризою, яка призвела до того, що ціни на газ та електроенергію побили кілька рекордів за останні місяці. Запаси газу на континенті нині найнижчі за більш ніж десятиліття, а два найхолодніших місяці року тільки почалися, пише видання.

Читайте також: Росія своїми діями перевіряє, наскільки далеко зможе зайти - прем'єр Польщі

«Через поведінку Росії на європейському газовому ринку існує сильна напруженість… Поточний дефіцит у сховищах в Європейському Союзі значною мірою пов’язаний з Газпромом»», - сказав Біроль.

За даними МЕА, поставки російського газу до Європи скоротилися на 25% у четвертому кварталі 2021 року у порівнянні з минулим роком і знизилися на 22% у порівнянні з допандемічним рівнем.

Москва обмежує поставки газу на континент, тоді як інші постачальники, такі як Норвегія, Алжир та Азербайджан, нарощують їх, сказав Біроль.

Як зазначається, сховища газу в ЄС заповнені лише на 51% у порівнянні з приблизно 70% зазвичай. Газпром відповідає за половину дефіциту запасів у Європі, сказав Біроль.

Міжнародне енергоагентство, що базується в Парижі, також рекомендувало країнам Європи встановлювати мінімальний рівень запасів для збереження поставок у майбутньому.

«Європа в цілому не приділяла достатньої уваги критичній важливості зберігання газу для безпеки його постачання», – сказав Біроль.

Читайте також: Росія з початку року скоротила транзит газу через Україну

Як повідомлялося, у грудні ціни на газ почали зростати на тлі відмови Газпрому від бронювання потужностей газопроводу «Ямал – Європа» та відстрочення Німеччиною сертифікації «Північного потоку-2» на середину 2022 року. Наприкінці місяця ціна на газ у Європі перевищила $2150, що стало рекордом.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю американському телеканалу CNBC заявив, що президент РФ Володимир Путін від початку штучної енергетичної кризи шантажував Євросоюз, натякаючи, що саме сертифікація Nord Stream 2 дозволить повернути ціни на газ до колишнього рівня. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-