Самовидець Боррель, Казахстан шкереберть та дипломатичні двобої

Самовидець Боррель, Казахстан шкереберть та дипломатичні двобої

Три події світу
Укрінформ
Високий представник ЄС з питань зовнішньої політики та безпеки побував в Україні

Масові протести у Казахстані спричинили зміну візерунку влади та інтервенцію країн ОДКБ на заклик президента Токаєва. Російська дипломатія не може обійтися без ганебних перфомансів. Ярослав Качинський визнав, що польські спецслужби осідлали Pegasus.

Жозеп Боррель побував в Україні. За існуючою вже кілька років традицією шеф дипломатії ЄС разом з Дмитром Кулебою побував у районі проведення ООС, у Станиці Луганській, після чого побував у Києві, де провів переговори з Денисом Шмигалем, домовившись навесні провести саміт Асоціації Україна – ЄС. Візит пана Борреля виглядає важливим на тлі загострення ситуації навколо України, адже він на власні очі побачив наслідки російської агресії. І хоча в публічних оцінках досвідений дипломат не може вийти за межі директив Європейської Комісії, позиція «Безпека Європи неможлива без безпеки України» є важливою.

Фото: AA
Фото: AA

Заради справедливості зауважу, що візит Борреля інформаційно перебував у затінку драматичних подій у Казахстані. Найбільша країна Центральної Азії була охоплена масовими протестами, які супроводжувалися погромами та мародерством. Підрахунок кількості загиблих та завданих збитків триває, проте про політичні наслідки можна говорити вже сьогодні. У Казахстані завершився режим дуумвірату, і Нурсултан Назарбаєв може лише формально зберегти титул «Єлбаси» (лідера нації), вся повнота влади зосереджена в руках Касим-Жомарта Токаєва. Як виглядає, той заручився підтримкою Кремля у процесі завершення транзиту влади за сценарієм, відмінним від прописаного Назарбаєвим у 2019 році. Колишнього керівника Комітету національної безпеки Каріма Масімова звинуватили у державній зраді. Епіцентром погромів стало місто Алмати – стара столиця Казахстану, і це також виглядає невипадковим. Президент Токаєв звернувся за допомогою до ОДКБ, мотивуючи її потребу протистоянням терористичній загрозі, і ця безпекова організація пострадянських держав радо відгукнулася на прохання.  Путіну важлива будь-яка можливість спробувати відновити Радянський Союз у геополітичній вахті назустріч 100-річчю з дня його утворення.

Кремль помітно посилив позиції у Центральній Азії напередодні переговорів щодо «гарантій безпеки», проте агресивна риторика російського МЗС пов’язана не з цим. Російська влада вправно годує власних громадян ілюзією своєї величі, і цьому завданню підпорядковані публічні позиції багатьох її топ-представників. Щоправда, необхідно зауважити, що більш жорсткою стає і позиція представиків Заходу. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг після наради з міністрами закордонних справ Альянсу визнав, що дипломатія може зазнати поразки, проте дав зрозуміти, що НАТО готовий до такого розвитку подій. Державний секретар США Ентоні Блінкен порівняв звинувачення Росії на рахунок агресивності України з такими, що нагадують звинувачення лиса на адресу курей. Тому не варто чекати дива від переговорів представників Росії та Заходу, які пройдуть ближчими днями у різних містах Європи.

P.S. Скандал з використанням системи електронного стеження Pegasus спалахнув у Польщі, ставши продовженням резонансу від її використання, який спалахнув ще влітку 2021 року. Ситуація цього разу торкнулася Польщі,  де віцепрем’єр, який є куратором спеціальних служб, Ярослав Качинський визнав, що ця система є у польських лицарів плаща та кинджалу. Визнання Качинського, якого вважають сірим кардиналом польської політики, навряд чи заспокоїло польський політикум, де зразу кілька людей підозрюють владу у незаконному стеженні за ними.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-