Кремлівські ультиматуми, партнерство та асоціації та євроатлантична інтеграція без дати

Кремлівські ультиматуми, партнерство та асоціації та євроатлантична інтеграція без дати

Три події світу
Укрінформ
Під виглядом «пропозицій про заходи безпеки» Росія висунула США та НАТО принизливі ультиматуми

Саміт «Східного партнерства» відзначився заявою «Асоційованого тріо». Єнс Столтенберг не зумів назвати Володимиру Зеленському рік можливого вступу України до Альянсу.

Росія продовжує ігнорувати правила дипломатичного етикету у зовнішній політиці. Не встигли у Москві передати помічниці держсекретаря США Блінкена Карен Донфрід свої пропозиції щодо гарантій безпеки, як вони були оприлюднені на офіційному сайті зовнішньополітичного відомства Росії. У цьому є своя логіка, адже зміст документу дозволяє стверджувати, що він має на меті потішити пересічного росіянина думкою про «велич Кремля». Москва пропонує США та НАТО не лише відмовитися від перспективи вступу України та інших колишніх республік СРСР, але намагається вбити клин між старими та новими членами Північноатлантичного альянсу. Дозволю собі припустити, що ці пропозиції готувалися без розрахунку на схвалення з боку візаві, просто у Кремлі вирішили, що настав час повертати втрачені у 2014 році після окупації Криму позиції у світовій політиці. Час оприлюднення – у переддень різдвяних свят – свідчить, що у РФ розраховують на ввічливу відмову та готуються до наступної ескалації не лише на кордонах з Україною. Зауважу, що на себе Росія жодних зобов’язань брати не збирається – не царська це справа, судячи по всьому.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Саміт «Східного партнерства» підтвердив прагнення Європейського Союзу розвивати відносини зі своїми сусідами, проте не міг дати конкретний результат. Він відзначився кристалізацією позиції «Асоційованого тріо» – лідери Грузії, Молдови, України заявили про намір активніше здійснювати європейську інтеграцію. Білоруського представника у Брюсселі не було зовсім, лідери Азербайджану та Вірменії продовжили процес переговорів про врегулювання конфлікту Південному Кавказі. Володимир Зеленський наголошував на доцільності запровадження превентивних економічних санкцій проти Росії з боку ЄС, проте такий варіант навряд чи є можливим.

Фото: Офіс Президента
Фото: Офіс Президента

Як визнав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг не зміг відповісти на питання про можливий рік вступу України до Альянсу під час зустрічі з Володимиром Зеленським. Проте у НАТО демонструють рішучість враховувати інтереси України у переговорах з Росією та не йти на компроміси у питаннях розширення. Щонайменше така позиція звучить на рівні генерального секретаря, проте навряд чи хтось може дати гарантію консенсусу всіх 30 членів Альянсу з цього питання. Інакше Кремль би просто не висував ультиматуми, про які йдеться вище. 

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-