ЄС може профінансувати будівництво «стіни» на кордоні з Білоруссю – Мішель

ЄС може профінансувати будівництво «стіни» на кордоні з Білоруссю – Мішель

Укрінформ
Європейський Союз має юридичні і фізичні можливості, аби профінансувати будівництво загородження на кордонах Литви і Польщі з Білоруссю.

Про це під час спільної пресконференції у Варшаві з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким заявив президент Євроради Шарль Мішель, передає власний кореспондент Укрінформу.

«За оцінкою Європейської ради, на базі існуючих правових норм можливо профінансувати будівництво інфраструктури на кордоні», - заявив Мішель.

Він додав, що відповідне рішення має ухвалити Єврокомісія.

Мішель зазначив, що йдеться про інфраструктуру протяжністю 600-700 км на кордоні Польщі й Литви з Білоруссю.

Президент Євроради також підкреслив, що потрібно прийняти спільне рішення серед усіх країн ЄС про посилення санкцій проти Білорусі.

«Ми також хочемо, щоб ці санкції були конкретними, оперативними й ефективними. Тому треба пояснити транзитним країнам і країнам походження (мігрантів - ред.), якими будуть наслідки такої політики», - зазначив Мішель.

Він також додав, що авіалініям слід пояснити, якими є результати їх рішень щодо співпраці з РБ у контексті гібридної атаки проти Євросоюзу.

«Якщо представникам ЄС не вдасться переконати за допомогою аргументів, то мусимо бути готовими на конкретні оперативні санкції», - зазначив Мішель, додавши, що в цьому питання ЄС має бути рішучим.

Читайте також: Євросоюз збирається розширити санкції проти Білорусі наступного понеділка – МЗС ФРН

Як повідомлялося, влада Польщі ухвалила рішення побудувати сучасне загородження на кордоні з Білоруссю висотою 5,5 метрів вартістю понад 1,6 млрд злотих (понад 400 млн дол.). В середу, 10 листопада, прем’єр РП Моравецький зазначав, що Варшава не відмовиться від допомоги ЄС у фінансуванні будівництва «стіни», але збудує її навіть якщо такої допомоги не буде.

За даними польської сторони, з Близького Сходу до Білорусі мігрантів перевозять білоруська «Белавіа», російський «Аерофлот» й турецькі Turkish Airlines. Однак у турецькій компанії спростували закиди щодо причетності до таких перевезень.

Криза на білорусько-польському кордоні триває із серпня. Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на РП та ЄС.

8 листопада велика група мігрантів зробила спробу силового перетину кордону з Польщею. Зараз на кордоні у декількох місцях перебувають до 3-4 тис. мігрантів, загалом їх кількість у Польщі може сягати 15 тисяч.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-