Спецслужби РФ діють на кордоні ЄС тими ж методами, що й в Україні у 2014 році – експерт

Спецслужби РФ діють на кордоні ЄС тими ж методами, що й в Україні у 2014 році – експерт

Укрінформ
Російські спецслужби керують міграційною кризою на кордонах Європейського Союзу, застосовуючи стратегію, аналогічну тій, яку РФ використала в українському Криму та на Донбасі у 2014 році.

Про це у коментарі Guildhall заявив польський аналітик, експерт з міжнародних відносин Даріуш Матерняк, передає Укрінформ.

"Методи роботи російських спецслужб на кордоні з ЄС, зокрема з Польщею, аналогічні тому, як вони діяли в 2014 році в Україні - на Донбасі та в Криму. Це тактика ніби "іхтамнєт", це все ніби просто відбувається у Білорусі, вони тут ніби участі не беруть. Із самого початку, з квітня-травня поточного року, саме Кремль насправді модерує цю кризу, а режим Лукашенка лише виконує", - переконаний Матерняк.

На його думку, мета Кремля – завдати удару по найважливіших для країн ЄС та Заходу в цілому цінностях.

     Читайте також: До Білорусі щотижня прибуває 40 літаків з мігрантами – МВС Польщі

"Адже дискурс йде в такому розрізі, що ми ніби маємо керуватися гуманітарними цінностями і пропустити людей, але очевидно і те, що ... ми не можемо нехтувати цінностями та питаннями безпеки. Для внутрішньої аудиторії в Росії та Білорусі створюється картинка "антигуманності" країн ЄС. Паралельно, дискурс, який розгорнувся в країнах Заходу, є деструктивним для цих країн, йдеться про те, як реагувати на такі виклики, що вигідно Росії", - заявив експерт.

Він констатував, що Москва не визнає своєї причетності до процесів з мігрантами у Білорусі. "Але у нас є інформація від журналістів з Білорусі та людей, які працюють в опозиційних до Лукашенка громадських організаціях, і вони кажуть, що представники російських спецслужб, зокрема офіцери ФСБ, присутні на кордонах з Польщею та Литвою, і що саме вони керують процесами. Білорусь не є тією країною, яка сьогодні здатна вести самостійно як зовнішню, так і внутрішню політику", - вважає аналітик.

     Читайте також: В ООН звернулися до Білорусі та Польщі через сотні мігрантів на кордоні

За його словами, вже мають місце "певні інциденти" за участю прикордонників і Збройних сил Білорусі стосовно людей, які там знаходяться. "Є загроза, що спецслужби Білорусі можуть помилково - чи ні - вбити когось і звинуватити в цьому польських прикордонників", - підсумував Матерняк.

Раніше прессекретар ЄС Пітер Стано заявив, що Європейський Союз у контексті дослідження шляхів, якими доставляють у Білорусь мігрантів з метою використання для гібридної атаки на кордонах Польщі, Литви та Латвії, уважно вивчає ситуацію в десятках країн, у тому числі й у Російській Федерації.

Як повідомлялося, міграційна криза на кордоні Білорусі з Литвою, Польщею, Латвією триває з серпня. Три країни звинувачують Білорусь у навмисне створеному міграційному тиску в рамках гібридних дій проти них як країн ЄС.

     Читайте також: Радник Тихановської пояснив, навіщо Лукашенку міграційна криза в ЄС

За сприяння мінського режиму 8 листопада біля кордону з Польщею зібралося близько 3-4 тисяч мігрантів, які хочуть нелегально потрапити в країну з території Білорусі.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн закликала країни-члени запровадити розширені санкції проти режиму Лукашенка, який використовує мігрантів як інструмент для політичного тиску на ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-