В ООН звернулися до Білорусі та Польщі через сотні мігрантів на кордоні

В ООН звернулися до Білорусі та Польщі через сотні мігрантів на кордоні

Заява
Укрінформ
Агентства ООН, які опікуються міграційними питаннями, закликали Білорусь та Польщу гарантувати безпеку й дотримання прав людини для мігрантів і біженців.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у спільній заяві Агентства у справах біженців, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців та Міжнародної організація з міграції.

«Зважаючи на тривожну ситуацію на кордоні, обидві сторони повинні дотримуватися своїх зобов'язань з міжнародного права і гарантувати безпеку, гідність і захист прав людей, які опинилися на кордоні», - наголошується у заяві.

Автори заяви закликають до «термінового вирішення» конфронтаційної ситуації із забезпеченням «негайного і безперешкодного доступу» для надання гуманітарної допомоги та інших форм захисту.

Читайте також: У Польщі погодили будівництво «стіни» на кордонах з трьома країнами, серед них - Україна

Враховуючи кілька випадків трагічних смертей, нещодавно зафіксованих у прикордонній зоні на тлі зимового зниження температури, агентства ООН нагадали Білорусі та Польщі, що «вкрай важливо запобігти подальшій загибелі людей» і гуманно ставитися до мігрантів і біженців.

В ООН підкреслюють, що використання мігрантів і біженців у політичних цілях має бути припинено, й готові надати їм гуманітарну допомогу по обидва боки кордону.

«Користуватися відчаєм і вразливістю мігрантів та біженців, пропонуючи їм нереалістичні й оманливі обіцянки, неприйнятно, і це призводить до тяжких наслідків», - ідеться в заяві.

В ООН також закликали органи влади вивчити різні можливості гуманітарного реагування на ситуацію, зокрема й добровільне повернення біженців додому.

Читайте також: Польща планує радикально збільшити армію через імперські амбіції РФ

Як повідомлялося, міграційна криза на кордоні Білорусі з Литвою, Польщею і Латвією триває з серпня. Три країни звинувачують Білорусь у спеціально створеному міграційному тискові у рамках ворожих гібридних дій проти них як країн ЄС.

За сприяння мінського режиму 8 листопада біля кордону з Польщею зібралося близько 3-4 тисяч мігрантів, які хочуть нелегально потрапити до країни з території Білорусі.

Велика група мігрантів і біженців, включаючи жінок і дітей, рушила з Білорусі у бік міжнародного прикордонного переходу Брузги, де розташувалися в тимчасовому таборі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-