Єврокомісія оголосила головні теми самітів G20 та СОР-26

Єврокомісія оголосила головні теми самітів G20 та СОР-26

Укрінформ
Боротьба з пандемією, світове економічне відродження та координація зусиль у протидії кліматичним змінам стануть головними темами саміту «Великої двадцятки» та кліматичної конференції ООН СОР-26.

Про це на пресконференції у Брюсселі розповіла президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саміт G20 у Римі матиме важливе значення. В цілому ми матимемо огляд ситуації у світі на 360 градусів. Але я хотіла б зосередитися на трьох головних темах, яким буде приділено найбільшу увагу: подолання пандемії, глобальне економічне відродження та кліматичні зміни», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона заявила про очікування ЄС, що G20 підтвердить намір охопити вакцинацією принаймні 70% населення світу вже до середини наступного року. Євросоюз зі свого боку робить практичний внесок у досягнення цієї мети – за останні 11 місяців експортував понад 1,2 мільярда доз вакцин проти COVID-19 у 150 країн. Наступного року, за її словами, в ЄС буде вироблено не менше 3,5 мільярда доз вакцин, більшість з яких будуть поставлені за кордон.

Читайте також: Папа Франциск закликав саміт G20 визнати нерівність у доступі до медицини

Водночас ЄС та його «Команда Європи» інвестували 1 мільярд євро у виробництво вакцин на основі mRNA-технології в країнах Африки, які наразі імпортують 99% усіх вакцин. Як пілотні проєкти розглядаються Сенегал, Руанда та Південна Африка - дві перші країни позавчора вже підписали контракти з компанією BioNTech. У середньостроковій перспективі можливість створення таких потужностей розглядається також у Гані, Єгипті, Марокко, Нігерії та Кенії.

За словами Урсули фон дер Ляєн, людству важливо підготуватися до наступних пандемій та збільшити обсяги фінансування у сферу охорони здоров’я. Ця тема стане одним із напрямків обговорення економічного відродження світу після удару пандемії, поряд із енергетикою та оздоровленням фінансового сектора.

«Ще одна тема для G20 – глобальне відновлення. Ми обговоримо, як високі ціни на енергію можуть загрожувати глобальному економічному відродженню, і які заходи можуть бути здійснені, аби цього не допустити. Ми запропонуємо також координацію зусиль у глобальній реформі оподаткування, яка має запрацювати вже протягом 2022 року», - сказала президент Єврокомісії.

Читайте також: Єврокомісія оприлюднила пріоритети діяльності на 2022 рік

Вона підкреслила, що тема кліматичних змін буде актуальною як для зустрічі G20, так і для дискусій в рамках кліматичної конференції СОР-26 у Глазго.

Урсула фон дер Ляєн зауважила, що нині від міжнародного співтовариства вже недостатньо декларацій про наміри - потрібні дії та інвестиції, оскільки, за оцінкою вчених, людству поки що не вдається зупинити глобальне потепління на позначці 1,5 градуса Цельсія. Наразі прогнозні показники потепління перевищують 2 градуси, що загрожує планеті катастрофічними наслідками.

Як повідомлялося, 30-31 жовтня у Римі відбудеться саміт G20. А вже 31 жовтня у Глазго під егідою ООН розпочнеться кліматична конференція СОР-26, що триватиме до 12 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-