Столтенберг застеріг Євросоюз від дублювання функцій НАТО

Столтенберг застеріг Євросоюз від дублювання функцій НАТО

Укрінформ
Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав зусилля Європейського Союзу із розвитку власних оборонних спроможностей, але при цьому застеріг від непотрібного дублювання функцій Альянсу.

Як повідомляє Укрінформ, про це керівник НАТО заявив у понеділок під час виступу на засідання Парламентської Асамблеї НАТО. Повний текст його промови оприлюднений на сайті Північноатлантичного Альянсу.

«Один партнер є особливо важливим для нашого Альянсу, і ми дедалі тісніше співпрацюємо з Європейським Союзом. Я радий працювати з Президентом (Єврокомісії – ред.) Урсулою фон дер Ляєн та з Президентом (Євроради – ред.) Шарлем Мішелем над новою Спільною заявою для подальшого зміцнення відносин між НАТО і ЄС, що буде готовою до завершення поточного року», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Столтенберг вкотре назвав Росію першою серед загроз для НАТО

Він привітав зростання зусиль ЄС у сфері оборони, та нагадав що НАТО багато років закликало союзників до збільшення власних оборонних спроможностей.

«Але ці зусилля не мають бути спрямовані на дублювання НАТО. Ресурси союзників є обмеженими, вони володіють лише одним складом сил, та мають використовувати їх найкращим шляхом», - зауважив генсекретар НАТО.

Він підкреслив, що лише разом союзники по НАТО зможуть подолати нестабільність, боротися з тероризмом та захистити оснований на правилах світовий порядок. Разом вони можуть ефективно допомагати країнам-партнерам у тренуванні та у розбудові власних спроможностей, поглиблювати відносини з іншими країнами, міжнародними організаціями, з представниками приватного сектору або наукових інституцій.

Читайте також: На наступному саміті НАТО підтвердить підтримку України й Грузії – Столтенберг

Така позиція щодо єдності відображена в програмному документі НАТО 2030, який був ухвалений лідерами Альянсу під час Брюссельського саміту у червні поточного року. Згаданий документ пропонує амбітний порядок денний для формування майбутньої безпеки, для підвищення національної стійкості, зменшення вразливості суспільства, інфраструктури та мереж постачання країн-союзниць до атак і нападів, для розвитку системи кібернетичної оборони, опанування новітніми технологіями, для реагування на безпекові наслідки кліматичних змін тощо.

Столтенберг нагадав, що на основі програми НАТО 2030 триває підготовка нової Стратегічної концепції Альянсу, яка має засвідчити трансатлантичні зобов’язання у сфері безпеки й оборони, підтвердити відданість союзників ключовим цінностям, демократії, верховенству права та індивідуальним свободам. Цей стратегічний документ буде прийнятий на наступного року під час саміту НАТО у Мадриді.

Генеральний секретар висловив сподівання, що члени Парламентської Асамблеї НАТО зроблять свій вагомий внесок у розробку концептуальних положень щодо майбутнього розвитку Альянсу.

Читайте також: НАТО ніколи не інтегрує у свою систему російські С-400 в Туреччині - Столтенберг

Як вже повідомлялося, після виведення військ США з Афганістану та укладення стратегічної угоди AUKUS між США, Великою Британією та Австралією на постачання атомних підводних човнів, лідери ЄС підтвердили необхідність набуття Європейським Союзом ширшої «стратегічної автономії» у технологіях, промисловості, виробництві, а також у таких сферах як безпека й оборона. При цьому європейські лідери наголошують, що такий розвиток власних спроможностей країн ЄС лише посилить НАТО за рахунок посилення кожної з країн-союзниць, що одночасно є членами Євросоюзу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-