НАТО ніколи не інтегрує у свою систему російські С-400 в Туреччині - Столтенберг

НАТО ніколи не інтегрує у свою систему російські С-400 в Туреччині - Столтенберг

Укрінформ
НАТО виключає будь-яку можливість інтеграції російських систем С-400 у свою протиповітряну оборону та продовжує працювати над альтернативними варіантами для Туреччини.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи у Джорджтаунському університеті, повідомляє кореспондент Укрінформу в Вашингтоні.

«Звісно, держави мають прерогативу приймати рішення щодо власних оборонних закупівель. Але водночас це устаткування – система ППО С-400 – мало б стати сумісним із системами НАТО, інтегрованим у нашу оборону. Однак у випадку з С-400 цього не станеться», - наголосив генсек Північноатлантичного альянсу.

За його словами, зараз у НАТО намагаються знайти альтернативні рішення, які можуть включати американські системи ППО Patriot або французькі SAMP/T.

Читайте також: Ердоган пояснив, чому Туреччина купує у Росії С-400

Столтенберг підкреслив, що Туреччина залишається важливим союзником Альянсу, який грає ключову роль у знищенні ІДІЛ та надає суттєву допомогу в розв’язанні проблеми біженців із Сирії та Іраку.

«Отже, Туреччина є важливою країною, але існують розбіжності, які ми маємо вирішувати в межах НАТО», - підсумував Столтенберг.

Як повідомляв Укрінформ, 2017 році Туреччина уклала з РФ контракт на закупівлю систем С-400 вартістю $2,5 млрд. У 2019 році турецька сторона отримала компоненти російської системи та інтегрувала їх у свою ППО. І при цьому випробувала можливості С-400 на військових літаках, закуплених раніше у США.

Читайте також: США попередили Туреччину про наслідки військової співпраці з Росією

У квітні цього року США запровадили санкції проти Туреччини за «свідому масштабну операцію з організацією, яка входить до складу оборонного/розвідувального сектора уряду РФ або працює від його імені».

Тим часом президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган наприкінці минулого місяця заявив, що має намір закупити ще одну партію систем С-400 у Росії для посилення обороноздатності країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-