Президент Євроради запросив лідерів ЄС на неформальну зустріч у Словенії

Президент Євроради запросив лідерів ЄС на неформальну зустріч у Словенії

Лист
Укрінформ
Президент Європейської ради Шарль Мішель запросив лідерів країн Євросоюзу на неформальну зустріч та саміт Західних Балкан, що мають відбутися, відповідно, 5 та 6 жовтня у Словенії.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у листі-запрошенні Мішеля, текст якого оприлюднений на сайті Євроради.

«Під час робочого обіду 5 жовтня я хотів би, щоб ми провели стратегічну дискусію щодо ролі Євросоюзу на міжнародній арені у світлі нещодавнього розвитку подій в Афганістані, навколо партнерства у сфері безпеки AUKUS (угода між США, Великою Британією та Австралією на постачання для Австралії атомних підводних човнів – ред)., а також розвиток наших відносин із Китаєм», - зауважив Мішель.

Він наголосив на тому, що відповідно до вже погодженого Стратегічного порядку денного ЄС на 2019-2024 роки, ЄС має дотримуватися стратегічного курсу на підвищення власної спроможності до автономних дій для захисту власних інтересів, цінностей та способу життя, що має допомогти ЄС у розбудові глобального майбутнього.

Читайте також: ЄС спільно з ВООЗ пропонують укласти договір про боротьбу з пандеміями

«Це вимагає, щоб ЄС став більш активним та більш ефективним. Відносини з нашими стратегічними партнерами, включаючи наших трансатлантичних партнерів, а також із новими центрами сили, мають бути ключовим компонентом рішучої зовнішньої політики. Наші завдання у цьому вимірі не змінилися, але нещодавній розвиток вимагає від нас певного відображення того, як досягти їх найкращим шляхом», - зауважив президент Європейської ради.

Він зауважив, що для вирішення глобальних викликів, які постають перед ЄС, вирішальними залишаються спільне розуміння та зусилля з їх вирішення, будь-то кліматичні зміни, енергетика, торгівля або безпека.

«Як завжди, єдність залишається нашим найбільш важливим активом», - додав Мішель.

Читайте також: Новий Представник України при ЄС вручив копії вірчих грамот в Єврокомісії

Стосовно саміту ЄС-Західні Балкани він наголосив, що 6 жовтня лідери країн ЄС матимуть нагоду нагадати про стратегічну вагу, яку цей регіон має для Європейського Союзу, та обговорити подальше залучення з цим регіоном.

Організаційно саміт ЄС із лідерами країн Західних Балкан складатиметься з двох сесій.

Перша буде присвячена дискусії із ключовими інституціями, що залучені до розвитку цього регіону, включаючи Раду регіонального співробітництва, ЄІБ, ЄБРР та Світовий банк, з метою прискорення соціально-економічного відновлення країн регіону після кризи коронавірусу, та створення умов для їх сталого розвитку на основі економічного та інвестиційного плану ЄС для Західних Балкан. Ця сесія відбудеться за участю президента Європейського парламенту.

Під час другої сесії відбудеться зустріч між лідерами 27 країн ЄС та країн Західних Балкан, під час якої планується обговорити шляхи поглиблення політичного діалогу, співпраці в сфері безпеки.

Читайте також: «Велика двадцятка» збереться на позачерговий саміт щодо Афганістану 12 жовтня

Як зазначив Мішель, сторони матимуть нагоду підтвердити зобов’язання спільно працювати заради розбудови сильної, стабільної та об’єднаної Європи.

«Це буде також важлива нагода, щоб обговорити шляхи забезпечення стабільності регіону, зміцнення регіонального співробітництва та вирішення регіональних конфліктів», - додав Мішель.

Як повідомлялося, напередодні саміту лідерів ЄС із країнами Західних Балкан з’явилися повідомлення із посиланням на дипломатичні джерела, що з огляду на внутрішні суперечності ЄС більше не може гарантувати майбутнє членство для шести балканських країн, яким раніше обіцяли місце в євроспільноті. Зокрема, йдеться про євроінтеграцію Сербії, Косова, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Албанії та Північної Македонії. Суперечності знайшли прояв під час обговорення проєкту спільної декларації за підсумками зустрічі на вищому рівні, яка запланована на 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-