Євросоюз більше не дає гарантій інтеграції Західним Балканам - ЗМІ

Євросоюз більше не дає гарантій інтеграції Західним Балканам - ЗМІ

Укрінформ
З огляду на внутрішні суперечності ЄС більше не може гарантувати майбутнє членство шести балканським країнам, яким раніше обіцяли місце в євроспільноті.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters із посиланням на дипломатичні джерела в Євросоюзі.

Ідеться про євроінтеграцію Сербії, Косова, Боснії та Герцеговини, Чорногорії, Албанії та Північної Македонії. Суперечності виникли навколо декларації саміту лідерів ЄС та цих країн, який відбудеться 6 жовтня.

За словами дипломатів, проєкт пройшов щонайменше два раунди переговорів, але згоди щодо нього так і немає. Держави ЄС не розголошують своїх позицій, але багаті країни, такі як Данія, Франція та Нідерланди, побоюються повторення прискореного приєднання Румунії та Болгарії у 2007 році та погано керованої міграції східноєвропейських робітників до Британії, що свого часу налаштувало багатьох британців проти ЄС.

Читайте також: Країни Західних Балкан мають пройти довгий шлях до членства у ЄС - Меркель

Зазначається, що такою невизначеністю ЄС опосередковано загострює напругу в регіоні з 20-мільйонним населенням. Адже громадяни балканських країн мріяли про приєднання до Євросоюзу після розпаду Югославії та етнічних воєн 1990-х років.

Як повідомляв Укрінформ, війська НАТО посилили патрулювання в Косово біля прикордонних переходів, які блокуються місцевими сербами. Їх обурення викликала заборона на в’їзд у країну автомобілів із сербськими номерами.

Читайте також: Сербія привела своє військо в бойову готовність через загострення на півночі Косова

Усі авто із Сербії при в’їзді в Косово тепер повинні використовувати тимчасові місцеві реєстраційні дані, дійсні протягом 60 днів.

НАТО та ЄС уже кілька разів висловили стурбованість ситуацією, закликавши сторони до стриманості та деескалації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-