Сербія привела своє військо в бойову готовність через загострення на півночі Косова

Сербія привела своє військо в бойову готовність через загострення на півночі Косова

Укрінформ
На тлі подальшого загострення ситуації на півночі Косова, де місцеві серби блокують два пункти перетину кордону, влада Сербії привела свою армію на південних рубежах у режим підвищеної бойової готовності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє RTS.

Так, у цей четвер, 23 вересня, міністр оборони Сербії Небойша Стефанович відвідав військові гарнізони в Рашці та Новому Пазарі. Він підкреслив, що приведення армії у стан бойової готовності є «чітким повідомленням про те, що погром сербського народу більше не повториться».

20 вересня влада Косова від сьогодні заборонила в'їзд на автівках із сербськими номерами. Через це на кордоні з Сербією спалахнули протести.

Підрозділи спеціальної поліції Косова з броньованою технікою були одразу відправлені до кордону, для забезпечення виконання вимоги знімати сербські номери з автотранспорту, що перетинає кордон.

У зв'язку з цим сербські водії, на знак протесту, заблокували шосе, що веде до одного з прикордонних пунктів.

Сербська поліція протягом багатьох років знімає реєстраційні номери з транспортних засобів, зареєстрованих у Косові. Швидше за все, така ініціатива Приштини стала кроком у відповідь.

Офіційні особи Косова відзначають, що від сьогодні сербські номерні знаки необхідно змінювати на тимчасові.

"Ми не запитували тимчасові номерні знаки, але вони були нав'язані іншою стороною. Поки наші громадяни мають платити за номерні знаки при в'їзді до Сербії, така практика також буде використовуватися при в'їзді до Косова", - заявив голова уряду Косова Альбін Курті.

Прем'єр-міністр Косова закликав громадян Сербії, які зібралися біля прикордонних переходів Яриньє та Брняк, розчистити заблоковані дороги.

Читайте також: Президентка Косова посмертно нагородила сина Байдена медаллю за верховенство права

Він також підкреслив, що готовий зустрітися з президентом Сербії Александаром Вучичем у разі запрошення Європейського Союзу, і що Косово готове скасувати міру взаємності у питанні номерних знаків, якщо Белград зробить те ж саме.

Президент Сербії Александр Вучич заявив, для того, щоб почати переговори, ситуація повинна повернутися до стану, який був до 20 вересня.

Як повідомлялося, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден закликав Сербію та Косово до нормалізації відносин та остаточного взаємного визнання.

Колишній сербський автономний край Косово проголосив незалежність 2008 року в односторонньому порядку. Більшість країн ЄС, а також Сполучені Штати Америки й Канада відразу визнали незалежну державу. Сербія досі вважає Косово частиною своєї території. Україна не визнала Косово, так само як і РФ та Китай.

Фото: N Kočović

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-