Партнерство із сильною Європою відповідає інтересам США – єврокомісар

Партнерство із сильною Європою відповідає інтересам США – єврокомісар

Укрінформ
У світі, де посилюється глобальна конкуренція на тлі боротьби з COVID-19, інтересам Америки найповнішою мірою відповідає партнерство із сильною та суверенною Європою.

Про це під час глобальної дискусії під егідою Атлантичної ради заявив єврокомісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Справжнє партнерство передбачає, що обидві сторони є сильними. Скажу чітко: у світі, де зростає невизначеність, найважливішим інтересам Америки відповідає партнерство із сильною та суверенною Європою. ЄС і США мають продовжувати співпрацювати у галузі технологій… Ці дискусії – не про класичні торговельні відносини «взяв-дав». Це про нашу майбутню спільну позицію. Європа має і буде, безумовно, ретельно оцінювати власні інтереси, також з урахуванням нових геополітичних реалій», - сказав єврокомісар.

Читайте також: Єврокомісія надала країнам-партнерам €34 мільярди на подолання коронакризи

Він зауважив, що ЄС і США мають активно співпрацювати у розв'язанні спільних проблем, наприклад, залежності від третіх країн у сфері технологій. Бретон нагадав, що 80% глобального виробництва напівпровідників зосереджено в Азії. Тож інтересам обох сторін, на які припадає по 10% такого виробництва, відповідає вирівнювання балансу в глобальних ланках постачання цієї продукції.

«Минулого тижня Урсула фон дер Ляєн (президент Єврокомісії – ред.) оголосила про започаткування Європейського пакту мікрочіпів, який має просунути наші дослідження та розвинути науковий досвід для індустріального лідерства. Це не спрямовано проти інтересів США. Йдеться про технологічний суверенітет, про те, щоб Європа мала достатньо автономії, аби робити вірний вибір. Не йдеться про те, що все має вироблятися в Європі. Але ми маємо диверсифікувати шляхи постачання з метою зменшити нашу залежність від окремих країн або регіонів», - підкреслив представник Єврокомісії.

Читайте також: Подолання пандемії та виробництво вакцин: США та Євросоюз визначили спільні пріоритети

На його переконання, тісна співпраця між ЄС і США також потрібна у відпрацюванні регуляторних правил для цифрового простору, в якому обидві сторони стикаються з однаковими загрозами, включаючи кібератаки, поширення дезінформації та мови ненависті.

Бретон окремо зауважив, що стратегічна автономія ЄС має на меті не перегляд історичних альянсів у сфері безпеки й оборони, а навпаки - їх зміцнення. За його словами, Європа отримає здатність діяти самостійно там, де історичні альянси не готові втручатися.

Як повідомлялося, цими днями керівники євроінституцій та представники Єврокомісії перебувають в США, де беруть участь у заходах Генеральної Асамблеї ООН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-