Євросоюз озвучив умови для «співпраці» з Талібаном

Євросоюз озвучив умови для «співпраці» з Талібаном

Укрінформ
Міністри закордонних справ країн ЄС, які зустрілися у п'ятницю у форматі неформальної Ради ЄС у Словенії, визначили головні пріоритети у врегулюванні кризи в Афганістані. 

Були визначені також критерії оцінки можливостей для нормалізації відносин між ЄС та урядом Афганістану під керівництвом руху «Талібан». Про це під час позачергової пресконференції за підсумками обговорення афганської тематики під час зустрічі міністрів розповів високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ситуація в Афганістані має велике значення для ЄС та для європейської безпеки.. Для того, щоб підтримати населення Афганістану, ми будемо зобов’язані співпрацювати з новим урядом, що не означає його визнання. Йдеться про оперативну співпрацю. Таке співробітництво може бути посилено, у залежності від поведінки цього уряду. З метою оцінки такої поведінки, ми обговорили показники, які є основою для тіснішого залучення ЄС із владою Афганістану… Хтось скаже, що "Талібан" не виконуватиме ці показники. Подивимося. Ми будемо визначати ступінь нашого залучення, виходячи із зобов’язань афганського уряду», - сказав Боррель.

Читайте також: Криза в Афганістані спонукає ЄС до посилення стратегічної автономії – Боррель

Першим оціночним пунктом він назвав вимогу, щоб Афганістан не став знову базою для експорту тероризму в інші країни.

Другий критерій – повага до прав людини, особливо до прав жінок, дотримання верховенства права та свободи медіа.

Третій пункт – створення інклюзивного та репрезентативного перехідного уряду шляхом переговорів між політичними силами в Афганістані.

Читайте також: ЄС буде змушений піти на «обумовлену співпрацю» з Талібаном – Боррель

Четверте положення – забезпечення вільного доступу до гуманітарної допомоги, відповідно до міжнародних процедур та умов для її доставки.

Нарешті, п’ятий пункт – це виконання "Талібаном" своїх зобов’язань щодо дозволу на виїзд для іноземних громадян та тих афганців, що перебувають під ризиком, і хотіли б покинути країну, відповідно до положень Резолюції РБ ООН 2593.

«Ми обговорили також, як ми будемо вивозити з Афганістану людей, яких ви не змогли вивезти звідти до кінця серпня. Міністри вирішили, що країни-члени на індивідуальній та добровільній основі будуть вирішувати, які персони, що опинилися під ризиком, отримають від них захист. Тож йдеться про евакуацію національного персоналу та афганців, що знаходяться під захистом цих країн-членів», - сказав Жозеп Боррель.

Читайте також: Країни ЄС евакуювали з Кабула понад 17 тисяч осіб

Він зауважив, що міністри погодилися проводити скоординовані дії для забезпечення такої евакуації та для оцінки дій уряду Афганістану під проводом "Талібану". З цією метою під егідою Європейської служби зовнішніх дій ЄС забезпечить постійну спільну дипломатичну присутність в Кабулі, щойно умови з безпеки дозволять це зробити.

Ще одна новація, про яку розповів Високий представник ЄС – це рішення Ради ЄС в рамках Європейської служби зовнішніх дій створити регіональну політичну платформу щодо співпраці з країнами-сусідами Афганістану. Ця платформа буде основана на вже існуючих широких взаєминах ЄС та його членів з країнами регіону. Її головними функціями визначене вирішення, серед інших проблем, регулювання міграційних потоків з Афганістану, запобігання поширенню тероризму, боротьба з організованою злочинністю, включаючи контрабанду наркотиків та торгівлю людьми. В цій роботі ЄС тісно співпрацюватиме з міжнародним партнерами, включаючи відповідні агенції ООН, США, у форматах G7 та G20.

Читайте також: Пакистан припиняє прийом біженців з Афганістану

Як повідомлялося, 31 серпня Сполучені Штати завершили виведення з Афганістану свого військового контингенту, який перебував у цій країні 20 років. Після приходу до влади талібів з Афганістану були евакуйовані понад 123 тисячі осіб, але частина національного персоналу західних країн та афганців, що співпрацювали з іноземними структурами, все ще залишаються в країні та перебувають під ризиком для життя.

15 серпня таліби без бою увійшли до столиці країни Кабул. Політичний офіс «Талібану» заявив про завершення війни в Афганістані та про створення Ісламського емірату Афганістан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-