Криза в Афганістані спонукає ЄС до посилення стратегічної автономії – Боррель

Криза в Афганістані спонукає ЄС до посилення стратегічної автономії – Боррель

Укрінформ
Країни-члени ЄС мають винести уроки із ситуації в Афганістані, які свідчать про необхідність посилення спроможностей та більшої стратегічної автономії Євросоюзу.

Таке переконання висловив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками неформальної Ради міністрів ЄС з питань оборони, яка була організована з ініціативи Словенського головування ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Афганістан засвідчив, що недоліки в нашій стратегічній автономії мають свою ціну. Єдиний шлях уперед – це об’єднати наші сили та посилити не лише наші спроможності, а й нашу волю до дії. Це означає підвищення рівня готовності, проведення спільних навчань і військових тренувань, утворення нових інструментів, як Сили входження. Ці питання будуть складовою "стратегічного компаса", який буде представлений у листопаді на Раді міністрів оборони», - сказав високий представник ЄС.

Читайте також: Пакистан припиняє прийом біженців з Афганістану

Відповідаючи на запитання про кількісний склад Сил входження, Боррель зауважив, що цифра, яку військові експерти вважають достатньою, становить близько 5 тисяч військовослужбовців.

«Після дискусій сьогодні та багатьох годин обговорення "стратегічного компаса", я думаю, майже для всіх країн-членів очевидно, що нам потрібно розвивати нашу спроможність та бути здатними до автономних дій. Цьому немає альтернативи. Чи ми були готові до місії, щоб встановити периметр безпеки навколо аеропорту в Кабулі? Ні. Американці були готові, ми – ні. Якщо ми хочемо бути здатними діяти автономно і не залежати від вибору інших, навіть якщо ці інші є нашими друзями і союзниками, тоді ми маємо розвинути наші нові спроможності», - заявив високий представник ЄС.

Читайте також: В Афганістані десятки жінок протестували проти талібів

Він зазначив, що остаточне рішення буде прийматися у листопаді.

«Ми хочемо робити конкретні речі, а не висловлювати глибокі думки або обмінюватися цікавими точками зору. Це те, чого вимагатимуть європейські громадяни. Але ми – це 27 країн, не всі з яких мають однакові погляди на світ та однакову стратегічну культуру. Погодження потребує часу. Але час не є безмежним. Тож ми визначили 16 листопада з метою погодити цей "стратегічний компас"», - сказав Боррель.

Читайте також: ЄС буде змушений піти на «обумовлену співпрацю» з Талібаном – Боррель

Він зауважив, що цей документ дозволить посилити європейську систему командування та контролю, усунути недоліки у спроможностях та виконувати спільні проєкти в межах PESCO та Європейського оборонного фонду.

«Президент Байден є третім поспіль президентом США, який попередив нас, що США відходять від світових воєн. Президент Байден оголосив учора і позавчора про причину виведення з Афганістану. Це є попередженням для європейців. Вони мають прокинутися та взяти на себе відповідальність. У цьому немає нічого проти НАТО або проти союзу між ЄС і США. Це шлях, щоб стати сильнішими, брати на себе відповідальність та мобілізувати ресурси з метою зустріти виклики, що постають перед нами», - наголосив Боррель.

Читайте також: Генсек ООН попередив про гуманітарну катастрофу в Афганістані

Як повідомлялося, 31 серпня Сполучені Штати завершили виведення з Афганістану військового контингенту, який перебував у цій країні 20 років. За останніми даними, після приходу до влади талібів загалом з Афганістану евакуйовано понад 123 тисячі осіб.

15 серпня таліби без бою увійшли в столицю країни Кабул. Невдовзі політичний офіс «Талібану» заявив про завершення війни в Афганістані та про створення Ісламського емірату Афганістан.

Фото: DPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-