ЄС буде змушений піти на «обумовлену співпрацю» з Талібаном – Боррель

ЄС буде змушений піти на «обумовлену співпрацю» з Талібаном – Боррель

Укрінформ
Європейський Союз буде змушений шукати шляхи для взаємодії з рухом «Талібан», щоб доставити гуманітарну допомогу населенню Афганістану, але інші напрямки співпраці та контакти на міжурядовому рівні прямо залежатимуть від дій нового афганського уряду.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на пресконференції за підсумками неформальної Ради міністрів ЄС з питань оборони, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми будемо змушені мати з Талібаном обумовлену співпрацю, назвімо це так. Ми маємо розвинути таку співпрацю хоча б для того, щоб доправити гуманітарну допомогу. Гуманітарна криза в Афганістані може набути біблійних масштабів. Посуха, кліматичні зміни, війна – все це створює умови, в яких потреба в гуманітарній допомозі зростатиме, і ми, ЄС, вже збільшили її з 50 до 200 мільйонів євро», - підкреслив Боррель.

Він наголосив, що гуманітарна допомога надходить без політичних передумов, натомість допомога на розвиток, партнерські угоди, тісні міжурядові контакти - все це має політичні умови.

Високий представник нагадав, що ЄС заморозив фонди, призначені для розвитку, і їх не надаватимуть, поки не буде зрозумілим, хто і як керує Афганістаном. Це прямо залежатиме від дій Талібану, з яким ЄС матиме справу лише за певних умов.

Читайте також: Пакистан припиняє прийом біженців з Афганістану

«Ми маємо будувати наші відносини з Афганістаном, включаючи вимір розвитку і співпраці з новим урядом, залежно від того, який шлях обере нова влада. Ми будемо продовжувати підтримку переговорів щодо створення інклюзивного перехідного уряду. Ми збільшили гуманітарну допомогу, але маємо бути пильними та пересвідчитися, що ця гуманітарна допомога доставляється відповідно до міжнародної практики та стандартів. Ми продовжуватимемо дискусію про майбутнє Афганістану з нашими партнерами і союзниками, вже завтра говоритимемо про це з нашими міністрами закордонних справ», - сказав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 31 серпня Сполучені Штати завершили виведення з Афганістану військового контингенту, який перебував у цій країні 20 років. За останніми даними, після приходу до влади талібів загалом з Афганістану евакуйовано понад 123 тисячі осіб.

15 серпня таліби без бою увійшли в столицю країни Кабул. Невдовзі політичний офіс Талібану заявив про завершення війни в Афганістані та про створення Ісламського емірату Афганістан.

Фото: College of Europe in Natolin

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-