Країни ЄС евакуювали з Кабула понад 17 тисяч осіб

Країни ЄС евакуювали з Кабула понад 17 тисяч осіб

Укрінформ
Упродовж минулих двох тижнів після приходу до влади в Кабулі руху «Талібан» Євросоюз та окремі країни-члени змогли вивезти з Афганістану більше 17 тисяч осіб, включаючи європейських громадян та афганський персонал, який співпрацював з європейськими структурами протягом минулих двох десятиліть.

Про це у четвер під час прес-конференції за підсумками неформальної Ради міністрів ЄС з питань оборони, яка була організована за ініціативи Словенського головування ЄС, заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Всі країни-члени були залучені до подій в Афганістані протягом минулих двох тижнів, тож сьогодні Афганістан був у всіх наши дискусіями. Це було очевидним і необхідним. Міністри відзначили добру співпрацю, яку ЄС і країни-члени продемонстрували під час евакуації. Разом вони евакуювали 17 500 осіб, включаючи 520 членів персоналу ЄС та їх родин, які були транспортовані до хабу в Мадриді, і звідти направлені в країни-члени, які надали їм візи. Це було зроблено протягом кількох днів та у важких умовах», - сказав Високий представник ЄС.

Він зауважив, що драматичні події в Афганістані та, зокрема, в Кабулі, не є підставою для того, щоб ЄС припинив своє залучення до ситуації в цій країні. Навпаки, таке залучення має бути посилено, щоб продовжувати підтримувати населення Афганістану, особливо тих людей, які хотіли полишити цю країну, але не змогли цього зробити.

Читайте також: Пакистан припиняє прийом біженців з Афганістану

«Вони – не мігранти. Вони – пошукувачі притулку. Це велика різниця. Вони будуть намагатися покинути Афганістан, не тому, що вони мігранти, але тому, що намагаються уникнути ймовірного вбивства. Вони шукають притулку, і ми будемо поводитися з ними саме так, і будемо надавати їм візи», - сказав Боррель.

Він нагадав, що в Афганістані все ще перебуває багато людей, які хотіли вилетіти на літаках ЄС, але не змогли цього зробити. Ці люди нині є найбільш вразливими і піддаються найбільшій небезпеці.

«Міністри наполягали на продовженні організації шляхів для виведення з Афганістану цих вразливих людей, які співпрацювали з нами. Так, (евакуація - ред.) була великим успіхом в авіаперевезенні, з точки зору кількості людей, яких ми змогли вивезти з Кабулу протягом дуже короткого часу - 127 тисяч. Це багато. Але ми також маємо пам’ятати про людей, яких ми не змогли вивезти. Це найбільш важлива та нагальна справа», - наголосив Високий представник ЄС.

Як повідомлялося, 31 серпня Сполучені Штати завершили виведення з Афганістану свого військового контингенту, який перебував у цій країні 20 років. За останніми даними, після приходу до влади талібів загалом з Афганістану евакуйовано понад 123 тисячі осіб.

15 серпня таліби без бою увійшли в столицю країни Кабул. Невдовзі політичний офіс «Талібану» заявив про завершення війни в Афганістані та про створення Ісламського емірату Афганістан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-