У Польщі визнали неконституційним одне з положень договору про ЄС

У Польщі визнали неконституційним одне з положень договору про ЄС

Укрінформ
Конституційний трибунал Польщі на засіданні у середу визнав неконституційним одне з положень договору про Євросоюз, на підставі якого суд ЄС обмежує діяльність польських судів.

Рішення суду викликало позитивну реакцію у польському уряді, водночас опозиційні сили переконують, що це крок до виходу Польщі з ЄС, передає кореспондент Укрінформу.  

Конституційний суд РП у складі п’яти суддів в середу постановив: стаття 4. п.3 Договору про ЄС (передбачає, що країни-члени Спільноти здійснюють усі доступні міри для забезпечення виконання обов’язків, які виникають з договорів і нормативних актів ЄС), суперечить кільком статтям Конституції Польщі і в цьому контексті “не має пріоритету (над польських законодавством – ред.) і безпосереднього застосування”.

Раніше у середу суд ЄС зобов’язав Польщу негайно призупинити реалізацію положення закону про Верховний суд РП, що стосується повноважень та рішень Дисциплінарної палати цього суду.

Міністр юстиції Польщі Збігнєв Зьобро підкреслив, що Конституційний трибунал РП захистив польський конституційний лад від “безправного втручання, узурпації, правової агресії з боку органів ЄС”, які, не маючи жодних на це підстав, хотіли призупинити діяльність конституційних органів польської держави.

Читайте також: У Польщі жорстко відреагували на критику судової реформи Єврокомісією

У свою чергу експрезидент Євроради, лідер опозиційної “Громадянської платформи” Дональд Туск написав у Твіттері, що “не Польща, а Качинський зі своєю партією виходить з ЄС”. За його словами, потрібно цьому протидіяти, оскільки силою ніхто не тримає нікого в ЄС. 

Якщо Дисциплінарна палата Верховного суду Польщі, всуперед рішенню органів ЄС діятиме й надалі, то суд ЄС накладе на Польщу фінансове покарання.

Як повідомлялося, Єврокомісія подала наприкінці березня до Європейського суду позов проти Польщі з метою захисту верховенства права та незалежності судової гілки влади у цій країні.

Правова суперечка між Польщею і Єврокомісією тягнеться з 2017 року, вона розпочалася після прийняття в країні закону про устрій судів загальної юрисдикції та надання міністру юстиції надмірних прав щодо продовження роботи суддів після досягнення ними пенсійного віку.

Фото: Lukas Plewnia

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-