Судова реформа: Єврокомісія подала новий позов проти Польщі

Судова реформа: Єврокомісія подала новий позов проти Польщі

Укрінформ
Єврокомісія сьогодні оголосила про рішення подати до Європейського суду позов проти Польщі з метою захисту верховенства права та незалежності судової гілки влади у цій країні.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена у середу на сайті Європейської Комісії.

«Європейська Комісія сьогодні вирішила привести Польщу до суду ЄС у зв’язку із законом про судову владу від 20 грудня 2019 року, який набув чинності 14 лютого 2020 року. Єврокомісія також проситиме суд ЄС видати тимчасову постанову, яка діятиме до остаточного рішення суду у цій справі», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Єврокомісія вважає, що законодавство Польщі про судову владу підриває незалежність суддів у Польщі, і є несумісною з законодавством ЄС. Згадане національне законодавство не дозволяє польським судам використовувати положення законодавства ЄС, у тому числі, у сфері захисту судової незалежності.

На додаток, Єврокомісія вважає, що Польща порушує законодавство ЄС, надаючи повноваження Дисциплінарній палаті Вищого суду, незалежність якої, на думку ЄК, не є гарантованою, приймати рішення, що прямо впливають на суддів та на виконання ними обов’язків. Це включає позбавлення суддів імунітету, порушення проти них кримінальних справ, усунення від посади або скорочення заробітної плати.

Читайте також: Польща може покинути ЄС через судову реформу

Єврокомісія проситиме суд ЄС призупинити дію положень про Дисциплінарну палату Вищого суду Польщі та її повноваження ухвалювати рішення щодо працевлаштування, соціального та пенсійного забезпечення суддів, а також щодо позбавлення суддів правового імунітету.

Єврокомісія також подає до суду ЄС прохання ще до прийняття остаточного судового рішення по справі призупинити дію положень польського законодавства, які заперечують імплементації законодавства ЄС щодо незалежності суддів.

Єврокомісія вже подавала до суду ЄС позов проти Польщі у жовтні 2019 року з метою призупинити повноваження Дисциплінарної палати Вищого суду Польщі. 8 квітня 2020 року суд ЄС зобов’язав Польщу негайно призупинити положення законодавства, що впливають на незалежність суддів.

20 грудня 2019 року, вже після судового позову ЄК, Польща прийняла додатки до судового законодавства, які набули чинності 14 лютого 2020 року. 29 квітня 2020 року Єврокомісія направила формальне повідомлення Польщі щодо порушень законодавства ЄС вже за оновленим національним законодавством, але Польща не змогла надати формальну відповідь, яка могла б вирішити проблемні питання, що були порушені Європейською комісією. Остання відповідь від Польщі у листуванні з Єврокомісією надійшла 26 лютого 2021 року, і також не змогла задовольнити вимоги Єврокомісії.

Як вже повідомлялося, правова суперечка між Польщею і Єврокомісією тягнеться з 2017 року, вона розпочалася після прийняття в країні закону про устрій судів загальної юрисдикції та надання міністру юстиції надмірних прав щодо продовження роботи суддів після досягнення ними пенсійного віку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-