ЄС розмовлятиме з Росією з позицій економічної сили – президентка Єврокомісії

ЄС розмовлятиме з Росією з позицій економічної сили – президентка Єврокомісії

Укрінформ
Глави держав та урядів Євросоюзу погодилися щодо довгострокового стратегічного підходу по відношенню до Росії і мають намір будувати ці відносини з позицій економічної сили, захищаючи свої цінності та просуваючи власні інтереси.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками саміту ЄС заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«У відносинах з Росією… ми маємо позицію сили. Якщо поглянути на економічні відносини - Росія представляє менше 5 відсотків товарів, які були імпортовані в Європейський Союз. Водночас Європейський Союз є найбільшим торговельним партнером для Росії, і ми поставляємо туди більше 47 відсотків російського імпорту. Цей дисбаланс, ймовірно, зростатиме, оскільки російська економіка будується на нафті та газі - на них припадає 25 відсотків російського ВВП. Але світ нині відходить від вуглецевого пального, і Росія буде змушена адаптувати власну економіку», - сказала президентка Єврокомісії.

Читайте також: Росія кидає виклик цінностям ЄС і її поведінка лише погіршується - фон дер Ляєн

Вона окремо наголосила на тому, що Європейська зелена угода, яка є основою для відновлення та інноваційного економічного розвитку ЄС, водночас дозволяє підвищити стійкість європейських країн, які дедалі ширше використовують поновлювальні джерела «зеленої» енергії.

Урсула фон дер Ляєн зазначила, що європейські лідери під час саміту погодилися навколо об’єднаного та довгострокового стратегічного підходу щодо Росії на основі доповіді про стан та перспективи відносин між ЄС і Росією, яка була представлена тиждень тому високим представником ЄС і Єврокомісією.

«Як свідчить ця доповідь, ми зараз знаходимося на негативній спіралі, і маємо бути готовими до подальшого зниження. Тож ми погодилися відштовхувати, коли Росія спрямовує дії проти Європейського Союзу і проти того, за що ми стоїмо, коли вона порушує права людини. Ми будемо стримувати Росію, коли вона намагатиметься підривати наші інтереси. І ми будемо взаємодіяти з Росією, коли це відповідатиме нашим інтересам, щоб досягати наших цілей, наприклад, якщо ми говоримо про кліматичні зміни або про громадське здоров’я», - сказала президентка Єврокомісії.

Як повідомлялося, 24-25 червня у Брюсселі відбувся саміт ЄС, який розглянув низку найважливіших зовнішньополітичних питань та глобальних викликів, зокрема, стратегію подальших відносин між ЄС і Російською Федерацією.

Читайте також: Євросоюз виділив €25,4 мільйона допомоги для постраждалих на сході України

Лідери ЄС погодилися будувати подальші відносини з Російською Федерацією на основі п’яти принципів, що були погоджені ще у 2016 році, після агресії РФ проти України. Перший передбачає повну імплементацію Росією Мінських угод. Ще чотири принципи стосуються зміцнення відносин ЄС із партнерами і сусідами на Сході та в Центральній Азії; стійкості ЄС до загроз у сфері енергетики та кіберпростору; продовження цілеспрямованої взаємодії з РФ за обраними напрямками зовнішньої політики; підтримки Євросоюзом російського громадянського суспільства тощо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-