Литва засудила двох шпигунів, які ховаються у Росії

Литва засудила двох шпигунів, які ховаються у Росії

Укрінформ
Вільнюський окружний суд заочно засудив двох осіб за шпигунство на користь Росії, які збирали інформацію про охорону президента Далі Грибаускайте.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LRT з посиланням на Генпрокуратуру і Департамент держбезпеки Литви.

Зазначається, що керівник відділу розвідки Управління ФСБ по Калінінградській області Ігорь Гостєв був засуджений до 10 з половиною років позбавлення волі, громадянин Литви Володимир Соколов - до 9 років і трьох місяців позбавлення волі. Обидва вони зараз переховуються в Росії і перебувають у розшуку.

Читайте також: У справі про шпигунство депутата Сейму Латвії затримали росіянина

За даними правоохоронних органів, окремо один від одного і в різний час вони вербували литовських громадян, які цікавили російську ФСБ у зв'язку з досвідом попередньої роботи і наявністю великих зв'язків з колишніми і діючими співробітниками різних литовських установ. Завербованим ставилося завдання за винагороду збирати та надавати інформацію, пов'язану зі співробітниками Департаменту охорони керівництва Литви (нині - Служби охорони керівництва).

Згідно з матеріалами справи, особлива увага приділялася можливості отримати інформацію про особисту охорону та охорону житлових приміщень експрезидента Далі Грибаускайте, а також встановити контакти зі співробітниками, які безпосередньо здійснюють функцію охорони і контролюють системи безпеки.

Суд також визнав, що особи, які здійснювали цю злочинну діяльність, прагнули отримати якомога повнішу інформацію про нинішніх і колишніх співробітників Департаменту державної безпеки, зокрема компрометуючого характеру.

Читайте також: У Польщі затримали підозрюваного у шпигунстві на Росію

Засуджені надавали завербованим громадянам Литви технічні та інші засоби, консультації, інструкції, гроші на придбання засобів зв'язку та віз у треті країни.

Ця кримінальна справа була відокремлена від іншої, у якій старший оперуповноважений з особливо важливих справ розвідувального відділу Управління ФСБ по Калінінградській області Микола Філіпченко був визнаний винним у шпигунстві, підробленні документів і багаторазовому незаконному перетині кордону.

Філіпченко був затриманий у Литві у квітні 2015 року. У липні 2017 року Вільнюський окружний суд визнав його винним і засудив до 10 років позбавлення волі. У листопаді 2019 року декретом президента Литви Філіпченко був помилуваний і переданий Росії в обмін на трьох осіб, засуджених у РФ.

За твердженням правоохоронних органів, громадяни Литви, яких намагалися вербувати, "виявили громадянську відповідальність і зробили значний внесок у захист держави від загроз, які можуть поширюватися від діяльності іноземних шпигунів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-