У ПАРЄ застерігають: COVID-паспорти можуть порушувати права на свободу пересування

У ПАРЄ застерігають: COVID-паспорти можуть порушувати права на свободу пересування

Укрінформ
У Парламентській асамблеї Ради Європи наголошують, що до запровадження так званих паспортів або сертифікатів вакцинації проти COVID-19 необхідно ставитися обережно, щоб не порушувати права людини на приватність і пересування.

Про це від політичної групи Європейської народної партії (ЄНП) заявив під час дебатів 22 червня у ПАРЄ народний депутат Юрій Камельчук, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні в деяких країнах Європи обговорюється запровадження «паспортів імунітету» з поміткою про те, що людина не заразна. З цим явищем потрібно бути дуже обережним. Зберігання та використання «паспортів імунітету» (сертифікатів про COVID-вакцинацію – ред.), на жаль, не допоможе урядам вирішити проблему, яка, серед іншого, має серйозну етичну сторону. Для подолання пандемії потрібна система надійного тестування, яка виключає будь-які помилки. А також єдині правила для всіх країн світу», - переконаний представник ЄНП.

Читайте також: Паспорти вакцинації потрібні для послаблення карантину в Україні - МОЗ

Камельчук нагадав, що доступність вакцин проти COVID-19 поки надзвичайно обмежена, а тому Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендувала країнам не вимагати таких сертифікатів від туристів і відвідувачів країн.

«Запровадження ж Covid-паспортів, імовірно, призведе до обмеження прав людини», - додав делегат ПАРЄ.

На переконання українського парламентарія, використання сертифікатів про щеплення, а також даних імунізації для інших цілей, крім суто медичних, наприклад, для надання людям ексклюзивного доступу до прав, послуг чи громадських місць – теж викликає питання.

Читайте також: Канада вимагатиме від приїжджих підтвердження COVID-вакцинації - Трюдо

«Тому, запровадження відповідних сертифікатів слід розглядати якомога обережніше», - вважає Камельчук.

Він уточнив, що проблема стосується значної кількості людей у світі, які таких сертифікатів не матимуть.

«До ризиків перешкоджання прав на пересування і ризиків дискримінації, такий винятковий підхід може мати й інші наслідки. Наприклад, порушувати право на приватне життя людини, свободу віросповідання, доступу до роботи, житла чи освіти», - додав нардеп.

Читайте також: Україна затвердить «COVID-паспорти» через 10-14 днів після ЄС

При цьому у ЄНП із розумінням поставилися до ситуації, що Covid-паспорти дозволять туристичній галузі повернутися до нормальної діяльності, і це стане поштовхом для відновлення світової економіки.

«Ось чому ми повинні знайти розумний баланс: населення має розуміти, що Covid-паспорти звільнять їхніх власників від певних обмежень, але й не призведуть до дискримінації та порушення прав осіб, які обрали інший шлях», - переконаний представник української делегації в ПАРЄ.

У Страсбурзі 21-24 червня проходить літня сесія ПАРЄ. Делегати працюють у гібридному форматі.

Як повідомлялося, уряд Франції спростив правила доступу на територію країни для подорожуючих із третіх країн. Водночас, наприклад, при в’їзді до Франції із України, ризик поширення коронавірусу на території якої класифікований як «помаранчевий», від громадян вимагатимуть сертифікат вакцинації одним із препаратів, визнаних і авторизованих в Євросоюзі. До цього переліку не входять китайські та індійські вакцини, які переважно застосовуються в Україні. Така ситуація вже може мати негативні наслідки для українців та обмежувати їхні права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-