Президент Чехії прокоментував скандал про причетність спецслужб  РФ до вибухів на військових складах

Президент Чехії прокоментував скандал про причетність спецслужб РФ до вибухів на військових складах

Укрінформ
Президент Чехії Мілош Земан негативно ставиться до висилки з РФ чеських дипломатів, які не вчинили жодних протиправних діянь, і наполягає на ретельному розслідуванні вибухів на військових складах у Врбетіце.

Про це він заявив 25 квітня в ефірі телеканалу Prima під час спеціального звернення до громадян та інтерв'ю після нього, передає Укрінформ з посиланням на радіо "Прага".

Як зазначається, президент Чехії, відомий своєю проросійською позицією, негативно оцінив висилку чеських дипломатів з Росії, так як «вони ні в чому не винні». Він також виступив за те, щоб у Посольстві РФ в Празі «працювали фахівці з розвитку співробітництва у сфері економіки і культури, а не 18 шпигунів».

Земан також заявив про необхідність ретельного розслідування вибуху військових складів у Врбетіце в 2014 р. За його словами, слідство розглядає дві основні версії: необережне поводження з боєприпасами і причетність іноземних спецслужб.

«Необхідно дочекатися підсумків розслідування щодо вибухів у Врбетіце, перш ніж робити висновки, так як доказів присутності російських агентів на складі боєприпасів не було у звітах контррозвідки. Однак з цього не випливає, що відсутні підозри, що вони там дійсно були », - сказав президент Чехії.

Читайте також: У відповідь на видворення дипломатів Росія може обмежити імпорт чеського пива

Він додав, що повністю довіряє поліції та Верховній прокуратурі. «Я виступаю за те, щоб при розслідуванні даної справи було задіяно всі сили. Як головнокомандувач збройними силами я хочу, щоб під час розслідування було задіяно максимальний потенціал і щоб громадяни Чеської Республіки були повністю ознайомлені з висновками слідства», - заявив Земан.

Президент підкреслив, що жодна суверенна країна не може допустити здійснення на своїй території теракту, в результаті якого загинули два її громадянина і завдано мільярдних збитків. «Хоча я виступаю за коректні відносини з усіма світовими державами, Російська Федерація повинна заплатити за цей акт, наприклад, тим, що Росатом не братиме участі в тендері на розширення АЕС «Дуковани», - сказав він.

Це перший коментар президента Земана після того, як влада Чехії заявила про причетність російських спецслужб до вибухів на складі боєприпасів в селі Врбетіце у 2014 році.

Читайте також: Польща повністю підтримує дії Чехії стосовно Росії - Дуда

Згідно з Конституцією Чехії, президент як глава держави представляє країну за кордоном, проте зовнішню політику визначає уряд.

Як повідомлялося, 17 квітня уряд Чехії оголосив про рішення видворити 18 співробітників посольства РФ, яких вважають агентами російських спецслужб - СЗР і ГРУ. У Чехії заявляють, що російські спецслужби є причетними до вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце в 2014 році.

У відповідь Москва вислала 20 співробітників посольства Чехії, серед яких 16 дипломатів.

Після цього чеська сторона зажадала повернути назад всіх своїх депортованих працівників, а в разі відмови - привести кількісний склад посольств обох країн у відповідність.

23 квітня стало відомо, що Чехія і Росія погодили загальну кількість працівників диппредставництв, які повинні залишитися у столицях. У посольствах в Москві і Празі залишиться рівна кількість людей: по 7 дипломатів, 25 технічних працівників і 19 адміністративно-технічних працівників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-