Євросоюз планує щороку інвестувати $100 мільярдів у кліматичні проєкти

Євросоюз планує щороку інвестувати $100 мільярдів у кліматичні проєкти

Укрінформ
Євросоюз був першою світовою економікою, яка взяла на себе зобов’язання досягти кліматичної нейтральності до 2050 року, і для досягнення цієї мети європейські країни погодилися інвестувати принаймні 100 мільярдів доларів щорічно.

Як повідомляє Укрінформ, про це у четвер під час світового Кліматичного саміту, що відбувається за ініціативою Президента США Джо Байдена, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель. Повний текст його промови оприлюднений на сайті Європейської Ради.

«У грудні 2019 року лідери ЄС зобов’язалися досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Ми були першою великою економікою, яка прийняла таке сміливе рішення. Лише вчора (21 квітня – ред.) ми втілили наші амбітні кліматичні цілі в Європейський кліматичний закон… Ми вирішили колективно мобілізувати принаймні 100 мільярдів доларів на рік для кліматичного фінансування», - зазначив Мішель.

Читайте також: США збільшать у рази фінансування на збереження клімату – Байден

Він нагадав, що багаторічний бюджет ЄС на 2021-27 роки та ухвалений фінансовий пакет відновлення після кризи коронавірусу передбачають близько 600 мільярдів євро для проєктів трансформації в рамках Зеленої угоди ЄС, оскільки перехід на низьковуглецеву економіку потребує масованих інвестицій, які набагато перевищують можливості бюджетного фінансування. Саме тому, за словами президента Європейської Ради, так важливо зацікавити до участі у «зелених» проєктах представників приватного бізнесу, для яких «зелена» трансформація має перетворитися на шлях до заможності та добробуту.

Виходячи з цього, близько 30 відсотків фінансового пакету відновлення («Нове покоління ЄС ємністю у 750 мільярдів євро – ред.) припадають на так звані зелені бонди, що є потужним орієнтиром для приватного сектору. Перед світовим співтовариством постає необхідність розробки глобальних регуляторних правил, які б дозволяли світовим інвесторам впевнено почуватися у таких проєктах.

За його словами, не менш важливим напрямком за «зелене» фінансування є питання економічних стимулів та підвищення ціни використання вуглецевих ресурсів.

Читайте також: Генсек ООН закликає створити коаліцію за нульові викиди вуглецю

«Глобальний підхід до ціни вуглецю є визначальним для просування «зелених» інвестицій. Якщо ми хочемо жити у мирі із природою, нам потрібно усунути вуглець із нашої бізнес-моделі. Це єдиний можливий шлях, щоб змінити напрямок (економічного розвитку)», - зауважив Президент Європейської Ради.

Він наголосив, що Євросоюз має запропонувати механізм оцінки граничного використання вуглецевих ресурсів, який має стати частиною міжнародного правового поля та бути сумісним з правилами СОТ. При цьому ЄС готовий до тісної співпраці з партнерами для справедливого визначення «вуглецевого» ціноутворення.

Як повідомлялося, пів тора року тому лідери країн ЄС підтримали запропонований Єврокомісією «зелений» курс, який передбачає перетворення Європи на кліматично нейтральний континент до 2050 року.

Читайте також: Глава ООН: Маємо припинити війну з природою та зцілити її

«Зелена угода» ЄС передбачає декілька напрямків «зеленої трансформації», включаючи технологічний розвиток промисловості, інноваційні підходи до зниження обсягів шкідливих викидів, підвищення енергоефективності, запровадження циркулярної економіки, пошук поновлювальних та нових джерел енергії, наприклад, водневих технологій, які будуть альтернативою традиційним вуглецевим природним ресурсам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-