Видворення дипломатів: Чехія не виключає подальших кроків щодо РФ

Видворення дипломатів: Чехія не виключає подальших кроків щодо РФ

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Чехії вважає відповідь Москви на вислання 18 російських дипломатів непропорційною і залишає за собою право на подальші кроки.

Про це йдеться у заяві МЗС щодо стану чесько-російських відносин, повідомляє Укрінформ.

Зовнішньополітичне відомство Чехії наголошує, що наявні докази чітко вказують: за вибухами на складі боєприпасів у Врбетицях 2014 року стояли російські спецслужби. Це не лише серйозний злочин, який призвів до загибелі невинних людей, загальної загрози та величезної матеріальної шкоди, а і є грубим порушенням чеського суверенітету та міжнародного права, заявляють у МЗС.

«Чеській Республіці не залишалося іншого вибору, як відповідно реагувати на цей ворожий акт», - йдеться у документі в контексті рішення вислати працівників посольства Росії в Празі, яких ідентифікували як агентів російських спецслужб.

Читайте також: У Чехії затримали п'ятьох осіб за організацію поїздок бойовиків на схід України

У МЗС зазначають, що Чехія поінформувала союзників по ЄС та НАТО про характер справи. Прага цінує всі прояви солідарності, які отримала від своїх партнерів та союзників. Переговори щодо подальшого можливого скоординованого підходу тривають.

Водночас Міністерство закордонних справ Чехії рішуче виступає проти кроків, здійснених Росією щодо посольства Чехії в Москві. Зовнішньополітичне відомство називає їх «абсолютно неадекватними та непропорційними, навмисно спрямованими на паралізацію функціонування посольства».

Читайте також: Підривом складу в Чехії керував генерал, повязаний із КремлемBellingcat

Міністерство закордонних справ Чеської Республіки залишає за собою право вжити подальших кроків, які відповідатимуть серйозності дій Російської Федерації щодо Чеської Республіки.

Посла РФ у Чехії Олександра Змєєвського 21 квітня викликали до чеського МЗС.

Як повідомлялося, чеські спецслужби мають докази того, що за вибухами на складах боєприпасів у Врбетицях наприкінці 2014 року стояло російське ГРУ, зокрема офіцери Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга.

17 квітня було оголошено про видворення 18 працівників російського посольства з Чехії.

Росія у відповідь вислала 20 працівників посольства Чехії у Москві, з них 16 дипломатів, включаючи заступника посла. У Москві залишилося 5 чеських дипломатів, у тому числі посол, і 19 технічних працівників деппредставництва. Керівництво чеського МЗС заявило, що робота посольства фактично паралізована.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-