У Чехії затримали п'ятьох осіб за організацію поїздок бойовиків на схід України

У Чехії затримали п'ятьох осіб за організацію поїздок бойовиків на схід України

Укрінформ
У Чехії затримали щонайменше п'ятьох членів воєнізованих груп, яких підозрюють в організації поїздок на схід України для участі в бойових діях на боці окупантів.

Про це повідомляють видання Respekt і Aktuálně.cz, передає Укрінформ.

Масштабну операцію провів чеський національний центр боротьби з організованою злочинністю (NCOZ) провів у ніч проти середи.

Зазначається, що в операції взяли участь сотні поліцейських. За інформацією репортерів, правоохоронці побоювались, що підозрювані будуть чинити опір. Багато з них вдома мають легальну зброю.

«Поліція підозрює затриманих у тому, що вони їздили воювати в Україну на боці проросійських сепаратистів або планували чи організовували такі поїздки. Всім цим керували співробітники російської розвідки ГРУ з посольства в Празі, ті, кого МЗС вже вислало (з країни - ред.)», - йдеться у матеріалі.

Водночас у поліції Чехії заявили, що операція не пов'язана з вибухами у Врбетицях у 2014 році.

Читайте також: ЗМІ розкрили деталі втечі «Петрова» і «Боширова» після підриву складу у Чехії

У Чехії від початку війни на сході України за участь у боях на боці бойовиків судили вже кількох людей. Зокрема, торік у грудні одного такого чоловіка засуджено до 15 років ув'язнення за обвинуваченням у терористичній діяльності. У лютому цього року Празька верховна прокуратура висунула звинувачення іншому чоловікові.

«Члени воєнізованих угруповань завдяки своїй сильній антизахідній орієнтації також сприяли поширенню проросійської пропаганди та пов'язаних із нею змов… Угруповання давно висловлювали підтримку Російській Федерації, особливо в контексті суперечок з Україною», - йдеться у матеріалі з посиланням на доповідь Міністерства внутрішніх справ ЧР.

Як повідомлялося, 17 квітня прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш повідомив, що, за даними чеських сил безпеки, детонацію 60 тонн вибухівки на складі боєприпасів у Врбетицях у 2014 році спричинили агенти російської спецслужби. Через це було вирішено вислати 18 працівників російського посольства в Празі, яких чеські спецслужби вважають агентами СЗР і ГРУ.

Ілюстративне фото ČTK

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-