ЗМІ розкрили деталі втечі «Петрова» і «Боширова» після підриву складу у Чехії

ЗМІ розкрили деталі втечі «Петрова» і «Боширова» після підриву складу у Чехії

Укрінформ
Двоє офіцерів російської військової розвідки, які підозрюються у підриві чеського складу з боєприпасами у 2014 році, втекли на батьківщину через аеропорт Відня «Швехат» за кілька годин після вибуху у Чехії.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у статті австрійської газети Kronen Zeitung.

«Ті двоє військових офіцерів, яких зараз шукає влада через сім років після підриву чеського складу боєприпасів, що забрав життя двох людей, втекли на батьківщину через аеропорт «Швехат» лише за кілька годин після вибуху», - пише видання.

Зазначається, що ця втеча «агентів-кілерів» відбувалася, вочевидь, з відома російського посольства у Відні.

Читайте також: Чехія не розглядає вибухи на складах як акт державного тероризму - Бабіш

BBC також повідомляє подробиці диверсії, здійсненої восени 2014 року на складі боєприпасів у Врбетицях (Чехія) співробітниками в/ч 29155 російської військової розвідки ГРУ.

Зазначається, що компанії-оператору складу Imex Group перед цим надійшов лист нібито від Національної гвардії Таджикистану. У ньому містилося прохання дозволити відвідування складу двом чоловікам. До листа додавалися скан-копії паспортів цих чоловіків – Руслан Табаров (Ruslan Tabarov) з Таджикистану та Ніколай Попа (Nicolaj Popa), громадянин Молдови.

Як вже було встановлено пізніше, на фотографіях цих паспортів були зображені двоє російських оперативників, причетних до спроби вбивства у британському Солсбері у 2018 році ексспівробітника ГРУ Сергія Скрипаля – Анатолій Чепіга (ім’я прикриття – «Руслан Боширов») та Олександр Мішкін («Александр Петров»).

Саме з паспортами на ці імена прикриття – «Руслан Боширов» та «Александр Петров» – обоє офіцерів російської розвідки і прилетіли в аеропорт Праги 11 жовтня 2014 року. Вони перебували у столиці Чехії два дні, після чого 13 жовтня орендували апартаменти у м.Острава, неподалік складу з боєприпасами. Апартаменти були проплачені до 17 жовтня.

Втім, після вибуху на складі 16 жовтня ця пара відразу відправилася в аеропорт Відня і вилетіла у Москву.

Читайте також: Вибухова справа «туристів із Солсбері»: Чехія обурена, Кремль мститься

Як повідомлялося, вибухи на складах боєприпасів у Врбетицях сталися 16 жовтня та 3 грудня 2014 року (унаслідок першого загинули двоє людей). Відновлення пошкоджених об'єктів завершилося тільки в жовтні минулого року. Завдані збитки оцінюються в сотні мільйонів крон.

У зв'язку з обґрунтованою підозрою в причетності до вибухів поліція Чехії заявила про розшук двох співробітників російського ГРУ, яких також підозрюють в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів у Великій Британії 2018 року.

За даними чеських правоохоронців, чоловіки використовували російські паспорти на імена Олександра Петрова і Руслана Боширова, а згодом - паспорт Молдови на ім'я Миколи Попа і паспорт Таджикистану, виданий на ім'я Руслана Табарова.

Раніше Bellingcat і The Insider довели, що Петров і Боширов - співробітники Головного розвідувального управління РФ, їхні справжні імена - Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга.

17 березня уряд Чехії ухвалив рішення вислати з країни 18 співробітників посольства РФ, яких вважають агентами спецслужб СЗР і ГРУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-