Третина виписаних після COVID-19 британців знову опинялася в лікарнях

Третина виписаних після COVID-19 британців знову опинялася в лікарнях

Дослідження
Укрінформ
У Великій Британії майже третя частина пацієнтів, що хворіли на COVID-19, повернулися до стаціонарного лікування протягом чотирьох місяців після виписки, а кожен восьмий пацієнт – помер.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного вченими з Університетського коледжу Лондона, Лестерського університету та Національною статистичною службою (ONS), передає Укрінформ із посиланням на Guardian.

Як зазначається, дослідники порівняли медичні записи близько 48 тисяч людей, що лікувалися від коронавірусу в спеціалізованих лікарнях, та були виписані до 31 серпня 2020 року, та контрольною групою пацієнтів зі «звичайних» госпіталів.

За результатами дослідження вчені виявили, що в середньому протягом 140 днів після виписки майже третина пацієнтів з COVID-19 знову потрапили до лікарень, а приблизно кожна восьма людина за цей час померла. Ці показники були значно вищими, ніж у контрольній групі.

Читайте також: Молоді люди на 80% захищені від повторного зараження коронавірусом

«Таким чином ми переконливо показуємо, що це (COVID-19 – ред.) – далеко не легка хвороба. Нам необхідно спостерігати за пацієнтами, які перенесли коронавірус, з метою виявити ураження органів на ранній стадії», - зазначив доктор Амітава Банерджі з Університетського коледжу Лондона.

Повідомляється, що окремим «ковідним» пацієнтам з дослідницької групи протягом чотирьох місяців після виписки з лікарні поставили нові респіраторні та серцево-судинні діагнози, діабет, а також виявили випадки поліорганної дисфункції внутрішніх органів.

«Дотепер ми думали, що хвороби серця, нирок та діабет були факторами ризику захворювання на COVID-19, втім, вони також є ускладненнями коронавірусу», - зазначив Банерджі.

У результаті, за словами вчених, довгостроковий вплив захворюваності, пов’язаної з COVID-19, може мати дуже значний вплив як для лікарень окремо, так і для системи охорони здоров’я в цілому.

Раніше німецькі науковці дослідили, що коронавірусна хвороба завдає шкоди не лише легеням, а й серцево-судинній системі.

Науковці вивчали стан здоров’я 100 пацієнтів, які зверталися до клініки та вже одужали (67% з них лікувалися вдома, 33% - у клініці). Середній вік досліджуваних - 49 років.

У світі станом на ранок 1 квітня зареєстровано 129 478 108 випадків COVID-19, зокрема 2 828 208 летальних. Кількість людей, які здолали недугу, становить 104 426 941.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-