В Міноборони Естонії нагадали, чому присутність військ США в Європі важлива

В Міноборони Естонії нагадали, чому присутність військ США в Європі важлива

Укрінформ
Європа потребує значної американської військової присутності задля стримування агресії Росії.

На цьому наголосив міністр оборони Естонії Юрі Луйк на онлайн-конференції “The Road to Warsaw Security Forum”, передає кореспондент Укрінформу.

“Якщо йдеться про європейську безпеку, то немає сумніву, що вона має бути тісно пов’язаною з трансатлантичною безпекою. Дуже важливо будувати надійне стримування великих гравців, як Росія, тому ми потребуємо США”, - заявив Луйк.

Читайте також: У Байдена кажуть, що нова адміністрація змінить суть зовнішньої політики США

За його словами, Естонія аналізує вплив на безпеку Європи можливого скорочення американської військової присутності, про що було оголошено за каденції президента Дональда Трампа. Водночас міністр назвав позитивним, що в межах передислокації частину військ США може бути переміщено з центральної частини Європи до Балтійських країн, Польщі чи Румунії.

Читайте також: Присутність військових США у країнах Балтії стримуватиме Росію – експерт

Луйк підкреслив, що Росія використовує енергетику як один з інструментів тиску на інші країни. Тож країни Східної Європи зробили кроки щодо диверсифікації джерел енергопостачання. Дуже позитивним він назвав те, що питання реалізації проєкту “Північний потік-2” зараз стоїть на порядку денному в Європі.

“На думку Естонії, це - політичний проєкт, головною метою якого є обхід території України”,- зазначив естонський міністр.

Читайте також: Дії Росії в Арктиці становлять виклик для НАТО – Міноборони Норвегії

Луйк також висловив задоволення припиненням бойових дій у Нагірному Карабаху, зауваживши при цьому, що переговорний процес і досягнута між сторонами конфлікту угода показує Росію у невигідному для неї світлі. Зокрема, за словами естонського міністра, "помірковану" позицію Росії дуже критикують у Вірменії, оскільки Москва досі вважалася традиційним союзником Єревана в регіоні.

Читайте також: Нагірний Карабах: США виділяють постраждалим від війни $5 мільйонів

Як повідомлялося, президент США Трамп заявляв, що американський військовий контингент у Німеччині буде скорочений наполовину. За його словами, частина військових може бути передислокована до країн Східної Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-