Берлін хотів запобігти санкціям проти РФ, даючи неправдиву інформацію – Bild

Берлін хотів запобігти санкціям проти РФ, даючи неправдиву інформацію – Bild

Укрінформ
Незадовго до підписання президентом США Дональдом Трампом закону, який передбачає введення санкцій проти компаній, які беруть участь у спорудженні російських газопроводів, офіційний Берлін намагався запобігти цьому кроку, надаючи не зовсім правдиву інформацію.

Про це пише аналітик впливового німецького видання Bild Юліан Рьопке.

"Щоб зупинити санкції проти російського проєкту газопроводу уряд Німеччини в останній момент, очевидно, вигадав угоду між Україною та Росією, якої не існувало!", - пише автор, посилаючись на службовий лист Міністерства закордонних справ ФРН до представників уряду США.

В цьому листі стверджується, що Україна та Росія домовились про транзит газу з 1 січня. Це, за аргументацією уряду, робить непотрібними санкції проти проєкту Nord Stream 2. Інтрига в тому, що на момент написання цього листа переговори все ще тривали.

Читайте також: Росії доведеться шукати нові судна для укладання труб Nord Stream 2 - експерти

В листі, надісланому начальником управління МЗС за кілька годин до підписання Трампом оборонного бюджету, в якому прописані санкції, повідомляється, що «угода про майбутній транзит газу була підписана годину тому, а результати будуть офіційно представлені завтра о 14:00».

Як повідомляв Укрінформ, тристоронні переговори між Україною, Росією та ЄК щодо продовження транзиту російського газу через територію України тривали у Берліні 19 грудня. При цьому в німецькій столиці сторони досягли лише принципової домовленості, переговори було продовжені наступного дня в Мінську та завершилися вони підписанням протоколу, а саму угоду планується укласти до кінця року.

Читайте також: У Росії заявили, що США санкціями проти Nord Stream 2 хочуть усунути конкурента

Рьопке також пише, що німецька сторона неодноразово заявляла за останні кілька днів, що санкції США проти газопроводу створюють перешкоди на шляху до підписання транзитної угоди. Насправді ж, кажуть інсайдери, все як раз навпаки: санкції поставили Україну в набагато кращу позицію у перемовинах з «Газпром» і без них Росія ніколи не погодилася б виконати рішення Стокгольмського арбітражу.

Як повідомлялося, після введення санкцій в дію, будівництво спірного проєкту було призупинено в суботу вранці — швейцарська компанія Allseas, яка прокладає труби, припинила роботу до нових розпоряджень.

Тим часом посол США в Берліні Річард Гренелл відкинув критику федерального уряду щодо санкцій США проти будівництва газопроводу Nord Stream 2.

«Ми давно чули від наших європейських партнерів, що США повинні підтримувати їх у їхніх зусиллях. Тому санкції — це дуже проєвропейське рішення», - сказав дипломат Bild am Sonntag.

Читайте також: Санкції США проти Nord Stream 2 спрацювали

Гренелл зауважив, що 15 європейських країн, Європейська Комісія та Європейський Парламент висловлювали занепокоєння щодо проєкту. І зараз, коли рішення щодо санкцій прийняте, багато європейських дипломатів подякували американському уряду за вжиття обмежувальних заходів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-