Близько 40% громадян ЄС схвалюють політику санкцій проти Росії

Близько 40% громадян ЄС схвалюють політику санкцій проти Росії

Опитування
Укрінформ
Приблизно 40% громадян країн Євросоюзу вважають політику Брюсселя щодо антиросійських санкцій виваженою.

Про це свідчать дані опитування, проведеного берлінським аналітичним центром — Європейська Рада з питань зовнішніх відносин (European Council on Foreign Relations- ECFR).

«Щонайменше 40% виборців у кожній з опитаних країн, у більшості понад 50%, вважають, що нинішня політика ЄС щодо санкцій проти Росії є виправдано «збалансованою» або недостатньо жорсткою. Виняток становили Австрія, Греція та Словаччина», - пояснили Укрінформу в ECFR.

Так, підтримка більш жорсткої політики була найсильнішою у Польщі - 55%, при тому, що занадто жорсткою її вважають там 18% респондентів і лише 8% - збалансованою.

Більше всіх незадоволеною санкціями серед 14 країн, де проводилося опитування, виявилася Словаччина, там розподіл голосів становить відповідно - 19%, 28% і 21%.

Серед найбільших «симпатиків» санкцій опинилися також Швеція, Данія та Іспанія, в усіх країнах понад 40 відсотків опитаних вважають, що політику обмежувальних заходів можна ще посилити.

У Румунії, Нідерландах і Франції таких понад 30%, понад 20% - у Німеччині, Угорщині, Чехії, Італії, Австрії та Греції.

«Ця тенденція є навіть чіткішою серед прихильників партій в уряді; лише ті, хто проголосував за Словацьку SMER-SD, припускають, що санкції занадто жорсткі. У поєднанні з широко розповсюдженим почуттям вразливості до втручання Росії в європейські політичні системи, це говорить про те, що Рада Європи стикається з невеликим внутрішнім тиском щодо скасування санкцій», - пояснюють в ECFR.

Однак, схоже, європейські виборці хочуть, щоб ЄС став “сильним, незалежним актором”, використовуючи неконфліктну стратегію. У разі виникнення відкритого протистояння між США та Росією вони прагнули б, аби ЄС залишався нейтральним, переслідуючи «середній шлях» між конкуруючими великими державами. У всіх, крім однієї держави-члена, більшість людей підтримують такий нейтралітет в обох сценаріях. Виняток - Польща, де 33% громадян хотіли б, щоб ЄС став на бік США із суперечкою з Росією (хоча й там 45% людей обрали б нейтралітет). Але все ж в усіх, окрім трьох країн (Словаччини, Греції та Австрії), де проводилося опитування, при тому, що від 45 до 85 відсотків респондентів підтримує нейтралітет своїх держав, більшість (у середньому в співвідношенні 2 до 1) взяли би бік США, аніж Росії.

Читайте також: Єврокомісар Ган назвав ключовий індикатор для країн-кандидатів до ЄС

«Російська агресія - один із найпотужніших зовнішньополітичних викликів, з якими зараз стикається Європа. Це може бути більш актуально в Гельсінкі чи Варшаві, ніж у Дубліні чи Мадриді, але, тим не менше, події, починаючи від війни Росії з Україною до її передбачуваного втручання в європейські вибори, ніколи не йдуть надовго з новин у Європі», - констатують автори опитування.

Вони резюмують, що у цьому середовищі ЄС може виявитися зрілим та незалежним світовим актором лише у тому випадку, коли він матиме чітку політику щодо стримування цієї загрози і, що головне, переконає виборців у тому, що все під контролем. На сьогодні уряди держав-членів, здається, досягли успіху на цьому фронті: поки що вони об'єдналися в підтримці санкцій, які вони запровадили проти Росії після анексії Криму. Цей підхід відображає підтримку громадськості жорсткої лінії по відношенню до РФ, вважають в ECFR.

Опитування охопило 40 тисяч європейців у 14 державах-членах ЄС і було проведено в кінці весни цього року. Оприлюднили результати до відкриття 74-тої сесії Генеральної Асамблеї ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-