У Латвії вшанували пам'ять жертв сталінських депортацій 49 року

У Латвії вшанували пам'ять жертв сталінських депортацій 49 року

Фото, відео
Укрінформ
У Ризі відбулися заходи вшанування пам'яті жертв депортації, проведеної Радянською владою за 70 років тому – хода, покладання квітів, презентація історичної фотографії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На початку заходу в центрі Риги пройшла хода від Музею окупації Латвії на Ратушній площі до Площі Свободи. У ній брали участь спікер Сейму Латвії Інара Мурнієце, міністр оборони Артіс Пабрікс, депутати Сейму. Біля Пам'ятника Свободи відбулася урочиста зміна почесної варти та церемонія покладання квітів. Президент Латвії Раймонд Вейоніс звернувся до присутніх з невеликою промовою, в якій підкреслив, що потрібно зробити все, щоб подібні трагедії не могли повторитися.

Читайте також: У Латвії закрили російську виставку про "Кримську весну"

У покладанні квітів до Пам'ятника Свободи серед інших взяв участь представник Посольства України в Ризі, а також активісти української діаспори в Латвії.

В цей же день в ризькому Музеї окупації була представлена унікальна фотографія, зроблена 70 років тому, під час березневої депортації (операція «Прибій»), проведеної в 1949 році коли було суворо заборонено фотографувати ті події. До цих пір було відомо тільки три фотографії, пов'язані з цими датами.

Читайте також: Латвія відгородилася від Росії 93-кілометровим парканом

На представленій новій четвертій фотографії зображена залізнична станція у Вентспілсі 25 березня 1949 року, звідки в той день у Сибір була вивезена 1161 людина. На фото на тлі вагона зображена латиська сім'я Крій незадовго до відправки ешелону. Батьки Березня і Вілліс, їх дочки Вілія і Майга (третя дочка Расма була відправлена в інший вагон).

У Латвії вшанували пам'ять жертв сталінських депортацій 49 року // Фото: Олег Кудрін, Укрінформ

В Естонії та Литві, в яких також проводилася операція «Прибій», в цей день теж відбулись жалобні заходи.

Читайте також: Латвія закликала Європу об'єднатися для протистояння Росії

В результаті депортації, що проводилася радянськими силовими органами 25-28 березня 1949 року в трьох балтійських республіках, було депортовано в Сибір близько 95 тисяч осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-