Єврокомісія надіслала запит до мережі Х щодо модерування контенту

Єврокомісія надіслала запит до мережі Х щодо модерування контенту

Укрінформ
Європейська комісія сьогодні надіслала офіційний запит до мережі Х, в якому просить пояснити причини зменшення ресурсів, які ця онлайн платформа спрямовує на модерування контенту на наявність дезінформації та іншого шкідливого змісту.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Європейської комісії.

«Єврокомісія сьогодні надіслала до (мережі) Х запит про інформацію відповідно до Акту з цифрових послуг (DSA). Цей запит має на меті отримати більше деталей щодо дій Х з модерування контенту та відповідних ресурсів, щодо оцінки ризиків, що проводиться мережею Х у зв’язку із імплементацією генеративних інструментів ШІ (штучного інтелекту) в ЄС, а також щодо інших сфер, що стосуються триваючих процедур», - йдеться у документі.

Зокрема, Єврокомісія запросила мережу Х надати деталізовану інформацію та внутрішні документи, що стосуються модерування контенту у світлі останньої доповіді щодо заходів прозорості, відповідно до DSA, за даними якої мережа Х скоротила свою команду співробітників, що виконували заходи з модерування, на 20 відсотків у період з жовтня 2023 року, та зменшила мовне охоплення контенту на території ЄС з 11 до 7 мов. Єврокомісія прагне отримати від Х додаткову інформацію також щодо оцінки ризиків та заходів із зменшення впливів генеративного ШІ та його інструментів на виборчий процес в Європі, на поширення протиправного контенту, із дотримання та захисту фундаментальних прав тощо.

Як нагадується у повідомленні, у грудні 2023 року Європейська комісія ініціювала формальну процедуру проти мережі Х з метою виявлення можливих порушень вимог DSA. Запит на інформацію, що був надісланий сьогодні, є подальшим кроком у розслідуванні, що триває.

За оприлюдненою інформацією, мережа Х має надати відповідь на цей запит до 17 травня 2024 року, та відповісти на всі запитання, що залишатимуться, до 27 травня 2024 року.

Відповідно до положень DSA Європейська комісія може накладати на мережу стягнення за надання некоректної, неповної або хибної інформації у відповідь на такий формальний запит. Якщо мережа не відповідає, Єврокомісія може, за правовою процедурою, надіслати наступний запит «за прийнятим рішенням». Неспроможність мережі вчасно відповісти і на таку вимогу може потягнути за собою рішення Єврокомісії запровадити періодичні штрафні стягнення з відповідної онлайн платформи.

Читайте також: Центр протидії дезінформації назвав канали поширення роспропаганди в соцмережі Х

Як вже повідомлялося, Акт із цифрових послуг Євросоюзу, який регулює діяльність інтернет-платформ та норми захисту споживачів у цій сфері, набув чинності 17 лютого поточного року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-