Британія в ООН: Росія намагається зображати жертву

Британія в ООН: Росія намагається зображати жертву

Укрінформ
Росія замість того, щоб нести повну відповідальність за нові акти агресії проти України в Чорному морі та порушення міжнародного законодавства, намагається зобразити з себе жертву.

Так прокоментував заступник постпреда Великої Британії при ООН Джонатан Аллен ініціативу Росії провести засідання Радбезу ООН про "порушення російських кордонів", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Росія усвідомлює, що, по суті, її позиція є дуже слабкою, тому вона намагається зіграти на процесі, а потім зображати жертву. Не вийде!" - заявив британський дипломат під час термінового засідання РБ ООН у понеділок.

Він засудив застосування Росією військової сили в Чорному морі. "Це демонструє нехтування Росією суверенітету й територіальної цілісності України, а також нехтування глобальною системою безпеки, яка заснована на правилах, заради яких діє наша Організація", - підкреслив дипломат.

Читайте також: США в ООН закликають світ засудити агресію Росії на Азові

Він висловив глибоке занепокоєння станом здоров'я шістьох поранених українських моряків, а також інших захоплених українців. "Ми закликаємо до їх негайного звільнення", - наголосив представник Великої Британії.

У цьому зв'язку Аллен поінформував про інший перелік грубих порушень міжнародного права з боку РФ. У тому числі він згадав про анексію Криму, незаконну побудову мосту через Керченську протоку, залякування й блокування судноплавства в Азовському морі, щоб завдати удару українській економіці. "Ми вже бачили цю гру раніше. Росії хотілося би закріпити свою анексію Криму та приєднати собі Азовське море. Можливо, Росія сподівається на те, що міжнародне співтовариство змириться з цим як з новою реальністю? Але ми не робитимемо таким чином", - заявив Аллен.

Нинішні дії Росії, за його словами, "не відповідають Конвенції з морського права, а також двосторонньої угоди від 2003 року між Україною і РФ, які передбачають свободу пересування в Азовському морі кожної країни, включаючи військові судна".

Він закликав "негайно відкрити вільний прохід" для міжнародного судноплавства в Азовському морі.

"Позиція Сполученого Королівства є чіткою: не будемо й не станемо визнавати анексію Кримського півострова Росією. Генеральна асамблея ООН заявила чітко у своїй резолюції від 2014 року. Ми продовжуємо рішуче підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах", - заявив представник Великої Британії.

Він зауважив, що Британія продовжує працювати з міжнародними партнерами, щоб зберігати санкції проти РФ, пов'язані з Кримом, поки півострів перебуває під російським контролем.

Як повідомлялося, 25 листопада російські судна обстріляли і захопили три українські кораблі в районі Керченської протоки. За останніми даними, шестеро українських моряків отримали поранення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-