Справу шпигуна РФ в контррозвідці Австрії розслідують в закритому режимі

Справу шпигуна РФ в контррозвідці Австрії розслідують в закритому режимі

Укрінформ
Справа можливого шпигунства працівника Федерального відомства із захисту конституції та боротьбі з тероризмом (BVT) Австрії розслідується вже рік і носить закритий характер.

Про це повідомило "Австрійське агентство преси" (АРА) з посиланням на речницю прокуратури Відня, яка й веде справу.

"Існує закрита справа стосовно одного працівника BVT", - заявила речниця прокуратури Відня.

Читайте також: В Австрії зловили другого за тиждень російського шпигуна - ЗМІ

Водночас, вона не стала коментувати деталі справи з огляду на її закритий характер.

Про можливого шпигуна в рядах BVT підтвердила раніше Міхаела Кардеіс, очільниця генерального управління з питань громадської безпеки МВС, куди структурно і входить контррозвідувальна служба BVT. Коментуючи вихід BVT з робочих груп "Бернського клубу" (неформальний форум розвідок країн ЄС для обміну інформацією), вона заявила, що причиною виходу була підозра щодо шпигунства у 2017 році одного з працівників BVT.

Читайте також: Клімкін - про шпигунський скандал: Австрія переконалася у цілях та методах РФ

Раніше у неділю австрійська газета Kronen Zeitung повідомила, що прокуратура веде розслідування щодо співробітника Федерального відомства із захисту конституції та боротьбі з тероризмом, який підозрюється у передачі Росії інформації, яка становить державну таємницю. Згідно з виданням, розслідування щодо контрозвідника О. розпочалося ще у листопаді 2017 року, в місцях проживання та робочому місці працівника спецслужби були проведені обшуки. Наводку щодо його можливого шпигунства було отримано від "дружньої служби-партнера".

Читайте також: Затриманому в Австрії шпигуну Кремля може світити до 10 років за гратами

Як повідомлялося, у п’ятницю стало відомо про затримання в Австрії 70-річного колишнього полковника австрійської армії, який з 1990-х років і до 2018 року шпигував для російської військової розвідки (ГРУ). Згідно з інформацією австрійських ЗМІ, полковник вийшов на пенсію близько 5 років тому, однак продовжував працювати на росіян. Наразі триває розслідування, обвинувачений у шпигунстві затриманий. За даними ЗМІ, він вже визнав свою провину.

У зв’язку з шпигунським скандалом міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль скасувала свій запланований на 2-3 грудня візит до РФ. Також у міністерстві був викликаний російський дипломат.

Читайте також: Шпигунський скандал дає привід Австрії дистанціюватися від Путіна - Der Standard

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц засудив російський шпіонаж в Європі, назвавши його неприйнятним. За його словами, Австрія радитиметься з європейськими партнерами щодо реакції на інцидент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-