Шпигунський скандал дає привід Австрії дистанціюватися від Путіна - Der Standard

Шпигунський скандал дає привід Австрії дистанціюватися від Путіна - Der Standard

Укрінформ
Викриття екс-полковника австрійської армії, завербованого російською військовою розвідкою, дає привід Австрії відсторонитися від путінської Росії.

Про це пише йдеться у статті впливової австрійської газети Der Standard.

“Закулісна сторона шпигунської справи залишається невідомою. Але вона у будь-якому випадку дає уряду привід відсторонитися ще на трохи більшу дистанцію від Путіна. Те, що це відбувається, є хорошим знаком", - йдеться у публікації під назвою "Російський акт шпіонажу: нагода для корекції курсу".

Як зазначає автор Ерік Фрей, той факт, що Кремль завербував та закинув своїх шпигунів по всьому світу, нікого не мав би дивувати. Як і не треба було дивуватися, що Австрію це не оминуло стороною. На його переконання, та роздута драматичність, продемонстрована канцлером Себастіаном Курцем (OVP) та міністром оборони Маріо Кунасеком (FPO) під час ранкової прес-конференції з приводу інциденту, лише показує, на яких хитких ногах стоїть політика цих партій – "Австрійської народної партії" (OVP) та "Австрійської партії свободи" (FPO) – щодо Росії.

"В особі FPO зараз в уряді знаходиться партія, чиї функціонери обожнюють Путіна і сприймають Росію як справжнього союзника. Це дискредитує країну в Європейському Союзі і примушує канцлера Себастіана Курца, який хоче позиціонувати себе як проєвропейського, знаходити складний баланс. Так, Відень критикує накладені через Україну санкції, але завжди голосує за їх продовження", - йдеться у статті.

Читайте також: Клімкін - про шпигунський скандал: Австрія переконалася у цілях та методах РФ

Врешті решт, ця політика "вийшла з колії". Невислання разом з іншими країнами ЄС російських дипломатів через "справу Скрипаля", численні поїздки представників уряду в Росію і навіть той же весільний танець Кнайссль з Путіним призвело до того, що Австрію серед партнерів по ЄС сприймають як ненадійну. Це не заважає FPO, але заважає багатьом в OVP, зазначає автор.

Як повідомлялося, у понеділок стало відомо, що в Австрії затримали 70-річного колишнього полковника австрійської армії, який з 1990-х років і до 2018 року шпигував для російської військової розвідки (ГРУ). Згідно з інформацією австрійських ЗМІ, полковник вийшов на пенсію близько 5 років тому, однак продовжував працювати на росіян. Наразі триває розслідування, обвинувачений у шпигунстві вже визнав свою провину.

У зв’язку з шпигунським скандалом міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль скасувала свій запланований на 2-3 грудня візит до РФ. Також у міністерство був викликаний російський дипломат.

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц засудив російський шпіонаж в Європі, назвавши його неприйнятним та таким, що має бути засуджений. За його словами, Австрія радитиметься з європейськими партнерами щодо реакції на інцидент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-