Підхід Австрії до шпигунського скандалу грунтується на чітких фактах – Кнайссль

Підхід Австрії до шпигунського скандалу грунтується на чітких фактах – Кнайссль

Укрінформ
Реакція та підхід уряду Австрії на інцидент з виявленням екс-полковника австрійської армії, який був завербований росіянами, грунтується на чітких фактах.

Про це заявила міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль "Австрійському агентству преси" (АРА), коментуючи телефонну розмову у суботу з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Підхід австрійського уряду базується на чітких фактах", - заявила Кнайссль, коментуючи претензії з боку Лаврова щодо використання "мегафонної дипломатії" офіційним Віднем у справі екс-полковника-шпигуна.

Читайте також: До шпигунського скандалу в Австрії причетний ГРУшник Байбородін - журналіст

За її словами, мова йдеться про кримінальний злочин, який потребував задіяння органів кримінального переслідування та інформування громадськості.

"Ми очікуємо в розслідуванні інциденту повну співпрацю з боку російської сторони", - додала Кнайссль.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, коментуючи шпигунський скандал в Австрії, висловив обурення, що австрійська сторона не поінформувала росіян завчасно через налагоджені канали діалогу. За його словами, західні партнери "взяли за правило вдаватися не до традиційної дипломатії з дотриманням всіх правил пристойності, а до мегафонної, звинувачуючи нас публічно, вимагаючи публічно порозумітися з питання, про яке нам нічого не відомо".

Читайте також: Затриманому в Австрії шпигуну Кремля може світити до 10 років за гратами

Раніше у п’ятницю стало відомо, що в Австрії затримали 70-річного колишнього полковника австрійської армії, який з 1990-х років і до 2018 року шпигував для російської військової розвідки (ГРУ). Згідно з інформацією австрійських ЗМІ, полковник вийшов на пенсію близько 5 років тому, однак продовжував працювати на росіян. Наразі триває розслідування, обвинувачений у шпигунстві затриманий. За даними ЗМІ, він вже визнав свою провину.

У зв’язку з шпигунським скандалом міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайссль скасувала свій запланований на 2-3 грудня візит до РФ. Також у міністерстві був викликаний російський дипломат.

Читайте також: Шпигунський скандал дає привід Австрії дистанціюватися від Путіна - Der Standard

Федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц засудив російський шпіонаж в Європі, назвавши його неприйнятним. За його словами, Австрія радитиметься з європейськими партнерами щодо реакції на інцидент.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-